Water water water

Jag har alltid druckit vatten, vi vet ju alla hur viktigt det är att dricka vatten. Här i Arizona är det väldigt viktigt, då det är så torrt och varmt. Jag ska inte sticka under stolen med att jag druckit mycket diet coke den senaste tiden. Jag äter visserligen inget socker under veckorna, men jag dricker diet coke. Artificial sweeteners är inte heller bra för kroppen, det vet jag, men det har varit min last. Jag har försökt flera gånger att bara sluta, pang på! Men, det funkar inte riktig för mig. Hur som helst, på sista tiden har jag druckit vatten, endast vatten, och säkerligen två liter om dagen (jämfört med kanske 0,5 liter tidigare!). Jag dricker minst en falska vatten på morgonen innan jag går till skolan. Och jag vill inte ens ha diet coke längre. Jag drack en burk diet coke till lunchen idag och det var vad det var. Jag känner liksom inget sug efter det längre. Jag känner mig mycket fräschare av att dricka mer vatten. Jag har ju alltid vetat att det är viktigt, men jag har aldrig känt efter hur det känns. Så, here's to taking it one step at a time. Självfallet ska jag unna mig en diet coke då och då, men jag ska inte dricka det i substitut för vatten!

Mycket fokus på träning

Den senaste tiden har mina uppdateringar fokuserat på träning, har jag märkt. Ska sanningen fram är jag i ett sådant flow just nu. Efter mitt knä blivit bra känner jag mig så stark och motiverad. Jag ser fram emot att gå till gymmet och det är så kul! Så det reflekteras i min blogg... hur som helst, detta gjorde hela min dag när jag såg det här på facebook i morse!

Nice legs, nice shoes

Hej! Ska snart köpa ett par nya löparskor och är lite sugen på ett par NIke. Vad fick du betala för dina? I Sverige ligger de ju på runt 1500kr. Hur stor är skillnaden på priset?
Jag betalade $95 för mina blå Nike och det är 652 kronor. Så det är en himla skillnad ser jag! Ska du spendera mycket pengar på ett par skor, allra helst om det är löparskor, så gå till någon som kan! På många ställen får du springa på löpband och de kollar hur ditt steg är. Baserat på det visar de skor som är bra för dina fötter och ditt löpsteg. Jag kan inte springa i mina Nike varje gång, till exempel. De har inte tillräckligt med stöd för mitt steg, så jag får lätt ont i fotleden och ont i benhinnorna. Mina löparskor i grund och botten är dessa (Saucony progrid cs 2), dock så springer jag ibland i Nike, men de är mest mina gymskor.

When good things come to an end...

Som ni vet så har jag talat väldigt gott om min personliga tränare. Efter en dålig erfarenhet med en annan tränare var han den som hjälpte mig bygga upp mitt självförtroende igen. Jag har tränat med honom nu ca två gånger i veckan sedan september, och han utmanar mig och pushar mig till hela jag skakar och vill gråta. Needless to say, han är toppen.

Nu har han dock blivit erbjuden, och tackat ja, till ett nytt jobb. Han kommer bli chef för alla personliga tränare på mitt gym - vilket är ett stort steg upp i kedjan. Han tvekade länge om han skulle ta jobbet eller inte. Jobbet innebär att han inte längre kan träna sina kunder, då han kommer jobba på andra ställen på gymmet. Det är så klart jättetråkigt att han inte kommer vara min PT längre, men han har hjälpt mig så mycket på vägen redan.

Han erbjöd sig dock att hjälpa mig med träningen gratis om vi är på gymmet samtidigt, vilket var generöst. Hur som helst. Jag ska träna med honom imorgon och på fredag, sedan stänger han sitt schema. Förhoppningsvis kan han rekommendera en tränare som passar mig. Men tråkigt, det är det allt...

Saturday hike and at home workout

Redo för en morning hike.
De nya skorna var på!
Jag mötte up Caitlyn vid look out mountain och vi knallade upp.
Jag orkade inte gå till gymmet, så jag körde core hemma istället. Med en hund som var väldigt intresserad av vad jag gjorde...

Att söka till ett amerikanskt College/Universitet

Jag får flera frågor om hur ansökningsprocessen till college/universitet går till. I det här inlägget ska jag försöka ge er en sådan komplett guide som möjligt. Det är dock väldigt viktigt att veta att alla skolor inte följer en princip - det varierar mellan stat, skola och distrikt.


Välj en skola!
Jag kan tyvärr inte rekommendera skolor till er - det enda alternativet är att googla sig fram och hitta en skola som faller er i smaken. Det tar tid, men det är värt att hitta en skola som ni vill gå på och spendera pengar på. Tänk på vad ni vill ha: studentliv, omgivning, sportliv, boende på campus, boende utanför campus, storstad, småstad, internationell skola, community college eller universitet.

Studieinriktning och Degrees:
Hur många år vill du läsa, och vad vill du läsa? Vill du läsa en "major", eller vill du läsa fristående kurser? Vill du ha en Associate's Degree (AA), Bachelor's Degree (BA), Master's Degree (MA) eller Doktorera (Ph.d). Degrees är olika examen du får efter så många poäng. Ni kan googla varje degree för att se vad de står för, wikipedia har mycket information angående alla. Vill du börja på ett community college där du läser dina kurser för ett billigare pris, eller vill du börja direkt på ett universitet? På skolornas hemsida finns listor på utbildningarna som de erbjuder.

Ansökningsprocessen:
Vad skolan vill ha av dig varierar. De flesta skolor har en sida dedikerad till utländska studenter där de har information om allting som behövs. De har oftast också en mailkontakt som du kan kontakta. Du kan behöva göra TOEFL-provet, SAT's eller något annat prov på kunskaper. De behöver även dina gymnasiebetyg översatta till engelska. Vissa skolor behöver även en bankgaranti som bevis på att du kan finansiera dina studier. Detta kan du få av CSN.

Finansiering:
Många väljer att ta lån genom CSN för att finansiera utbildningen. Du lever inte det lyxigaste livet när du lever på studielån, men det räcker! Hur man går till väga för att söka lån står på hemsidan! Läs, läs, läs och se till att du har allting CSN behöver innan du skickar in ansökan för att unvika problem. Det är krävande, men de slänger inte bara ut hundra tusen till folk som vill plugga utomlands - du måste visa att du verkligen skall göra det!

Visum:
För att få plugga i USA måste du ha ett visum. Oftast, om du pluggar på college, så har du ett F1 visum. När du fått intagningspapper från skolan så fyller du i en ansökan för visum på amerikanska ambassadens hemsida. När det är klart bokar du en tid för att gå dit på intervju. Det går oftast väldigt fort, och de frågar varför du vill plugga i USA och hur du finansierar det. Intervjun är inget att vara rädd för. Blir din ansökan godkänd kommer ditt visum på posten några dagar senare. Dock kan processen kännas lite komplicerad, så ta din tid och var ute i god tid!!
Allting ni behöver veta om visum står på amerikanska ambassadens hemsida.

Det viktigaste är att vara ute i god tid. Det värsta som finns är att stressa igenom den här processen. Ska man lägga mycket pengar på en utbildning så ska det vara något man vill göra, och någonstans där man kommer trivas. Det är säkert någonting jag glömt, men jag har svarat på en hel del frågor om det här förut, och ni kan kolla kategorin "frågor och annat om USA."

Some inspiration to keep you going.


New Hair


Dick's Sporting Goods

Idag var jag till heaven of work out clothes. Dick's Sporting Goods. Jag hade lovat mig själv att inte gå till skoavdelningen för jag har ju ett par bra joggingskor... men, not so much. Hamnade där ändå... här är mina inköp!
Nikes sektion.
Ny tröja.
Sportbh. På REA! Händer inte ofta.
Hårband.
Och så klart mina snygga skor jag inte kunde lämna butiken utan. Allting jag köpte var Nike, vilket var lite kul. Jag tycker de har snyggast träningskläder, och bekvämast tights! Under Armour har också mycket snyggt, men lite dyrare på vissa kläder. Hur som helst. Motivation att gå till gymmet snygg imorgon!

Så mycket

Jag har så mycket att göra i skolan den här veckan, men jag lovar att blogga så fort jag har tid. Jag har dessutom fått tillbaka min dator!


En träningsvecka

Skulle du kunna beskriva hur en träningsvecka ser ut för dig? Hur fördelar du styrka/kondition? Hur ofta tränar du? Och vad gör du för övningar osv? :)

Förra veckan såg ut som en normal vecka med träningen. Jag tränade totalt fem gånger, varav två var med min PT. Så såhär såg det ut:

måndag - vila
tisdag - core (rygg och mage) samt triceps. Med PT.
onsdag - 20 minuter på elliptical (anstängade fart), samt axlar och biceps.
torsdag - 20 minuter på elliptical (ansträngande fart) samt mage.
fredag - bröst och triceps. Med PT.
lördag - vila
söndag - 5 km på löpbandet, samt ryggJag brukar göra kontiditon tre gånger i veckan. Kör jag elliptical eller springer på löpband så tränar jag även styrka efteråt. Springer jag utomhus så brukar jag inte köra styra efteråt. Hur som helst. Angånde elliptical så gör jag det jobbigt. Jag kan stå och trampa hela dagen i lugn takt, men vad gör det för nytta? Lägg på incline och få upp hjärtat!

Angående vad jag gör för övningar så beror det på. Igår körde jag exempelvis armhävnigar, 3x10 och renegade rows 3x15 och även vanlig planka och sidoplanka i rotationer - 3 x 45 sekunder på varje sida (höger, vänster, vanlig.)

Idag när jag tränade mage så gjorde jag 4 övningar, 25 reps av varje, i 4 set. Så totalt 200 reps. Först 25 leg raises, 25 crunches, 25 bicycles, 25 situps. Sedan vila och gör totalt fyra set. Sedan gjorde jag även 50 andra magövningar som min PT rekommenderar att jag gör, men jag kommer tyvärr inte ihåg vad de heter. Och ja, mina magmuskler bränner efter det här magpasset.

Jag och min PT brukar variera, ibland kör vi kondition blandat med styrka, så som tabata-intervaller. Eller så kör vi bara styrka. Nu när mitt knä varit dåligt så har vi inte fokuserat någonting på underkropp på några veckor. Förra veckan var en lyckad träningsvecka, då jag kunnat både springa och köra elliptical utan att mitt knä gjort ont!

Och angående armhävningar. För ett år sedan kunde jag inte göra en endaste armhävning på fötterna, nu orkar jag göra 3x10 efter jag tränat annat redan! Så varje dag övar jag på mina armhävningar; övning är det enda sättet att bli bättre på någonting! Så, ge fan på att ni ska klara något - så gör ni det!

I work out

Igår sprang jag på löpbandet för första gången på en månad. Knät mår bättre så jag sprang fort. Var helt slut! Sedan körde jag rygg och jag har sådan träningsvärk idag... Men jag tog mig till gymmet imorse och fick in mördarpass på magen också, så det kommer nog kännas överallt imorgon! Men ni vet vad dem säger förresten, efter en träning? "if you still look pretty afterwards, you didn't do it right!"

 


God morgon!

Jag ligger i sängen och myser. Jag var nyss ute med Ripley men orkar inte riktigt gå upp än... Jag är ju trots allt ledig idag. Idag ska jag och CJ till Scottsdale Fashion Square, sedan ska vi till The Quarters för att hämta min dator. Håll tummarna att allt funkar!


Fixa fixa fixa

Jag lämnade in min dator på lagning igår så håll tummarna att det fixar problemet! Om inte så blir det en hel del dyrare...

Imorgon ska vi fira Big Joe som fyller år. Vi ska köpa munkar till honom från hans favoritställe. Sedan ska nog jag och CJ på en tattoo convention på söndag. Dessutom är vi lediga på måndag för det är President's day!


Nu ska det gå

Nu ska det gå att kommentera inläggen igen. Sorry!


Too cool for School

Hämtade mitt certifikat idag. För outstanding work i min datorkurs förra terminen. Det hårda jobbet betalade av sig. Och så fick jag full pott + extra poäng på mitt business-prov! Det har varit en bra skolvecka! :)


Valentine's Day

CJ jobbar till klockan 22.00 ikväll så det blev inte så mycket alla hjärtans dag idag. Jag tränade ett pass med min PT ikväll istället Jag har haft noll träningsmotivation nu sedan mitt knä har börjat göra förbannat ont. Känner mig svag i hela kroppen och jag presterar dåligt. Förklarade för min tränare som lyssnade och rekommenderade andra övningar och träningssätt jag kan göra till mitt knä blir bättre.

Jag är fortfarande utan dator. De ska fixa den om två dagar, förhoppningsvis rättar det till problemet. Håll tummarna! Jaja, när jag kom hem från gymmet idag stod en bukett rosor utanför dörren. CJ hade budat hem ett dussin rosor till mig. Världens bästa kille.


Klantigt misstag

Prescott var mysigt! Jag hade datorn med mig men jag uppdaterade ingenting. Nu till nagot som inte ar lika mysigt. Jag spillde vatten over tangentbordet pa min macbook. Iik. Fyra tangenter ar sonder sa jag ska till the apple store idag for att se hur mycket det kostar att reparera min fina dator.

Min forsakring genom apple tacker inte skada orsakad av vatten, men jag har drulleforsakring pa min svenska reseforsakring, sa det ska tacka kostnaderna (med sjalvrisk, sa klart).

Sa vad har vi lart oss av det har? Vad jag redan visste... att aldrig ha vatten vid datorn. Jaja. Vi far val se vad kalaset gar pa ikvall. Pray for me eller nagot sadant.

That one guy...

Killen som alltid får mig att skratta. Här om dagen hade jag sådan hemlängtan så det högg i hjärtat. Jag saknar min familj så mycket ibland. Ibland slår det luften ur mig att vara utan er. Men så har vi CJ. Killen som får mig att känna mig som den enda i världen. Han som får mig att må så bra. På torsdag åker vi norrut för att spendera tre nätter i Prescott. Självfallet följer Ripley med och vi ska bo på hotell och ha det mysigt. Hans brottare har stat-turnering där uppe så vi passar på att ta en minisemester.

Only in America

Vem åker till ett munkställe och äter en fullkornsmunk?! Hur fan smakar en fullkornsmunk? Munkar gone healthy?

Pictures from the past few days

Världens bästa munkar hittar ni på Lamars vid the 1-17 and Bell. Om ni har vägarna förbi, sådär då.
Här hämtar jag posten varje dag. Till vänster vid gallret är huvudpoolen.
Jag köpte de godaste oliverna och mushrooms på mataffären. Ensammiddag. Men så gott.
Vi har haft kring 25 grader varmt, så jag har legat vid poolen.
Våra nya grannar som bor bredvid oss hade fest i fredags. Väldigt högljutt och spyor i trapporna. En av våra andra grannar gillade inte det. Hehe
Jag har gjort illa mitt knä så jag kan varken springa eller använda crosstrainern, så det har blivit en hel del cyklande.
Min fina Ripley med sin favoritleksak.
Jag hade träningsvärk i armarna i flera dagar... ugh!

Galen natt i the neighborhood och skjutlektioner.

Jag vaknade klockan 01.00 i natt av att lägenheten skakade. Vi hörde hur grannen under kastade någon i väggen och någon skrek "du kommer ha sönder min lägenhet." Nästa stund lyser en polishelikopter(!) in i vår lägenhet och när den flyger så nära så är det inte direkt tyst. Jag väcker CJ och har panik då jag tror jag kommer bli skjuten (haha, paranoid tjej). Vi tittar ut genom fönstret och ett gäng polisbilar kör in området och då kunde jag somna om.

Grannen under oss hade super bowl-efterfest och hade ett gäng vänner över. Två killar började bråka och kastade varandra i väggarna. Det var lite blod utomhus och en av våra grannar ringde polisen då man aldrig vet vad som händer när folk bråkar här (med den lätta tillgången till vapen...) Polishelikoptern kom för att de var "first responders" eftersom de var närmast.

Allt som allt så vad det ju inte så illa! Bara en hemmafest som urartade. Vi bor i ett väldigt bra område annars så mamma, du behöver inte oroa dig.

CJ åkte till jobbet tidigt imorse och han ringde mig när jag klivit upp. Det första han säger är att han ska till mig till en skjutbana och vi ska öva på att skjuta. Här har som sagt nästan varenda hushåll vapen. CJ har två skjutvapen och jag kan hålla med honom. Finns det vapen i huset ska jag vet hur man använder dem. Min ignorans kan lika väl ha ihjäl mig om någon som bryter sig in vet hur man använder vapnet jag försöker försvara mig med, medan jag inte har en aning om vad jag gör. Jag har otroligt respekt för vapen och är livrädd för dem. Eller jag är inte rädd för vapen, jag är rädd för korkade människor som har vapen.

How come ...

Hur kommer det sig att CJ är ett Patriots (New England) fan? Man skulle ju tro han skulle heja på något lag från västkusten! Fast kanske det inte går till så? :D
Nja, här hejar man på laget som faller sig själv i smaken. Men CJ är faktiskt född i New York och bodde där till han var åtta. Hela hans familj är från östkusten (Boston och upstate New York).

Take out

The Patriots förlorade Super Bowl och CJ är ledsen. Hehe. Vi åkte och köpte kinamat och nu ligger jag på soffan med matkoma. Imorgon är det ännu en ny vecka i skolan. Ha det bra Sverige!


Viktnedgång och mål?

Jag idag, 3 februari 2012.
Går du ner i vikt fortfarande?

Några av er har frågat om jag går ner i vikt fortfarande. Svaret på det är nog nej. Jag väger nu 58 kilo +/- beroende på olika dagar och tillfällen så klart. Det har jag vägt i ca två-tre månader nu. Jag är bara 1.63 m lång så det är en okej vikt för min längd. Enligt LA Fitness mått ligger jag nu på "idealvikt." Hur idealt det är tycker jag är alldeles upp till var och en.

Jag jobbar inte aktivt för att gå ner i vikt, utan jag tränar för att bli starkare och forma till min kropp. Mitt mål är att få starkare armar och axlar, samt att tona till dem lite. Magen är rätt stark som det är, men det skulle ju vara kul med några diskreta magrutor! Hehe.

Jag känner mig ibland väldigt oproportionelig och tycker fortfarande att det finns en hel del som jag "måste" jobba på. Men ibland när jag har en dålig dag eller känner mig allmänt "ful" så brukar jag tänka efter. Som jag ser ut idag skulle jag ha dödat för direkt när jag kom hem från USA. Det handlar inte om hur man ser ut, utan om man är nöjd med hur man känner sig. Det spelar ingen roll vad vågen visar. Må bra istället. Det är inte det lättaste alla dagar och jag är inte hundra procent nöjd varje dag. Långt ifrån.

Request

Detta är mer en request än en fråga men det skulle vara kul om du och cj gjorde en videoblogg där han pratar svenska han borde ju ha lärt sig något nu när ni varit tillsammans så länge.
Visst skulle det vara kul, men jag har inte lärt CJ någon svenska om jag ska vara ärlig. Jag pratar ju inte svenska med någon härborta, och att prata hemma med honom har inte blivit av. Han kan räkna till tio, hälsningsfraser, några svordommar och några andra ord. Men vi pratar inte svenska då det inte känns speciellt aktuellt just nu.

FRÅGOR

 

Hej!

Jag letade lite på google efter folk som åkt till USA efter gymnasium och jag hittade din. Jag har några frågor och jag hoppas att du kan svara:) Jag vill gärna flytta till USA och gå i college och studera.. Tack:)

Har du flyttat till USA, bor du där nu?

Ja, jag bor och pluggar här. Jag har ett studentvisum, inte ett permanent uppehållstillstånd. Mitt visum kommer så småningom att gå ut, och då måste jag fixa ett annat uppehållstillstånd, förnya mitt visum, eller flytta tillbaka till Sverige.

Får du studiebidrag eller ngt som hjälper dig med betalningsavgiften på college?

Ja, jag får studiebidrag genom CSN, och jag har även tagit lån genom dem för att betala för skolan och boende.

 

Kan du berätta lite om hur du gjorde innan du åkte, typ med skolan och visum och papper.

Jag visste vilken skola jag ville gå på, och jag gjorde en del research på deras hemsida angående olika degrees och kurser. Jag bestämde mig för vad jag ville ”major in”, och så hade jag mailkontakt med skolans internationella representant. Jag hade även turen att min pojkväns mamma hjälpte mig med en del kommunikation med skolan. Jag skickade in min ansökan med mina slutbetyg, och blev antagen. Skolan skickade visumpapper till mig, och jag fyllde i alla dokument som behövdes inför visumet. Sedan bokade jag tid på ambassaden och gick dit för intervju. Sedan kom visumet på posten några dagar senare. Jag använde mig inte av någon organisation för att få hjälp med CSN eller visumet.

 

Hej på dig, du har en super bra blogg och jag följer den hela tiden haha :) Men jag undrar en grej som jag kom på nu när du skrev ditt namn, hur uttalar amerikanarna ditt namn? :) kram och tack för en underbar blogg!

Hej! Tack så mycket! De är faktiskt olika hur de uttalar det. De kan absolut inte stava det. Men det är antingen Ah-mee-lee-a eller Ah-mi-li-a. Inte Emilia. Hehe. Vissa får till det dock! Zee och hennes familj uttalar mitt namn som svenskar, då de är mexikaner och spanskan ger dem dem fördelen! CJ brukar också få till det (hehe, med namnet alltså!)

 

Undrar vad du gör på psykologin för min lärare tvingar oss att lära oss massa dumma research utan till inför exams (går IB) och jag frågade om detta är allt som psykologin går ut på, på unversitetet också, hon svarade ja.

Förra terminen då jag tog Psych 101 så var det väldigt basic, mycket definitioner och analyser av olika saker. Vi pratade mycket om olika teorier, bland annat Freud och andra viktiga personer i psykologins historia. Vi hade även många diskussioner om sjukdomar, sexualitet, könsroller och normer i samhället. Vi pratade också mycket om sociala roller inom våra förhållanden och hur vi är som vi är. Även en del om hur substanser påverkar vår hjärnaktivitet och hur det påverkar oss. Men mest väldigt basic – inte väldigt djupgående på varje ämne.

 

Den här terminen läser jag psykologi och kultur. Än så länge har vi diskuterat hur vår etnicitet, ras, kön, sexualitet, personlighet, religion och kultur påverkar oss. Det är mycket diskussion om könsroller, sociala normer i olika kulturer, gruppdynamik, hur vi fungerar i olika sammanhang, hur vi är som vi är baserat på kultur, fördomar om olika kulturer osv… vi har även pratat mycket om hur religion spelar in på hur vi är som personer och hur våra medmänniskor påverkar oss.

 

Här varierar kurserna alldeles på vad för sorts psykologi du läser. Kognitiv psykologi, kulturell psykologi, psykologi 101, sportpsykologi och onormal psykologi hanterar olika delar av psykologin. Jag vet dock inte hur det är i Sverige.

 

Och sen undrar jag vad det är för sorts skolmat, då usa har väldigt dåliga rykten... haha

Här i kafeterian kan du köpa french fries, pizza, friterad kyckling, munkar, bagels, godis, läsk, vatten, pastasallad, vanlig sallad, kycklingwraps (både fullkorn och icke-fullkorn), pita med hummus, frukt och granola bars. Jag brukar oftast köpa en wrap eller sallad på onsdagar då jag inte hinner hem till lunch.

 

 


School

Min business-professor låter oss sluta tidigt varje lektion. Så varje måndag och onsdag har jag minst 45-minuters rast mellan lektionerna. Nu sitter jag i biblioteket och gör lite research inför mitt research paper. Tråkigt, men nödvändigt. Nu ska jag knalla till kafeterian och köpa lunch innan alla goda saker försvinner... hehe!

Tuesday night

Ikväll var jag ut på middag med Cindy. CJ jobbar eftermiddag/kväll idag så jag passade på att käka middag med Cindy. Vi åt ahi tuna, mushroom ravioli och calamari. Det var små tallrikar så vi beställde lite av varje och delade på det. Yum! Imorgon är det lång dag i skolan. Business, engelska och psykologi. Alla kurser är dock roliga, då mina professorer är så otroligt engagerade i sina ämnen! Jaja, nu ska jag krypa till sängs. Puss!