happy thanksgiving!

HAPPY THANKSGIVING!

Jag är proppmätt. Dagen har gått ut på att: ÄTA. Kalkon, potatismos, grönsaker, bröd, cranberry sauce, räkor.. You name it.  Bäst av allt var alla desserts! Tripple fudge brownie, PUMPKIN PIE (LOVE IT!) 2 olika äppelpajer, tre olika sorters kakor, almond sticks (givetvis åt jag inte dem) cinnamon rolls och choklad. Jag har säkert gått upp tio kilo nu.

Imorgon är det black friday, men jag ska inte åka och shoppa. Jag ska beställa online ikväll istället, för nästan alla sidor har gratis shipping. I like that! Nåja, några bilder från idag =) Dalahäst servetter, PUMPKIN PIE, och en fontän för bålen som ändrade färg :)BTW, jag uppskattar verkligen alla kommentarer och det är roligt att ni gillar bloggen! :) Keep reading, and I'll keep updating!ännu ett inlägg.

HEJ.

Jag har funderat ett tag och några har kommenterat och sagt att de själva ska vara utbytesstudenter nästa år och vill ha tips osv.. Well, first of all. Allting låter jättebra i alla brev ni får hem osv.. Visst, jag har det jättebra här och jag trivs. Men reality check: du kommer få otrolig hemlängtan from time to time. Jag funderade innan, hur kommer det kännas att ha hemlängtan? När det väl slog mig första gången var det hemskt. När det slår till - håll dig sysselsatt! Ta en promenad, prata med någon i din värdfamilj, lyssna på musik... gör något! Det har varit kvällar då jag gråtit hysteriskt för jag inte fattat min läxa. Du är en mix av så många känslor på en gång när du är utsatt för en helt ny miljö och kultur.

PAY ATTENTION. Om ni går igenom någonting av amerikansk historia i skolan i Sverige, lysssssna! Jag är så himla glad (Tack Pär!) att vi gick igenom amerikanska revolutionen, declaration of independence och bill of rights. Du kommer läsa amerikansk historia här och det underlättar om du kan lite i alla fall. Den första 1½ månaden var jag helt lost.

Umgås inte med alla andra utbytesstudenter på skolan. På min skola finns det toalt 8 utbytesstudenter (!!) Jag tycker det är på tok för mycket. De har en tendens att alltid lunch tillsammans. Visst, jag säger inte att du inte ska umgås med dem. Men det är lätt att du fastnar där. För att få ut så mycket som möjligt av ditt utbytessår - bli vän med amerikaner! För du åkte väl inte till USA för att umgås med europeer?

Skäms inte över din accent. Folk kommer lägga märke till att du är från ett annat land, men du är här för att lära dig. Du kanske inte hör det själv, men din accent kommer alltid vara där mer eller mindre. Jag har varit här i lite mer än tre månader och min engelska har förbättrats enormt mycket, men min accent är fortfarande där när jag uttalar vissa ord. Det gäller att prata så mycket som möjligt, du kommer säga fel saker, folk kommer kanske skratta - det är det enda du kan göra. Skratta. Man lär sig av sina misstag. Jag vet inte hur många gånger jag inte hittat ett ord, så jag har varit tvungen att förklara runt det, och till slut tappat bort vad jag skulle säga. Men det är det roliga i det hela.

Det var allt jag kunde tänka på. Nu ska jag åka till skolan och kolla på wrestling :)

amerikanska killar

Tidigare frågade jag om ni ville att jag skulle skriva något om skillnaderna här. Så nu blir det amerikanska killar.

Killarna här, juniors och seniors (16,17,18 åringar), ser oftast mycket äldre ut än vad de är - men är tragiskt nog mycket barnsligare. De klär sig otroligt annorlunda från svenska killar. Det är extremt ljust, tvättade baggy jeans som gäller, och
sådanahär skor. Och oftast en helt vanligt t-shirt. Och så ser alla amerikanska killar ut. Har du aningen tighta jeans blir du kallad fag eller gay.

Jag har en klass tillsammans med the sophomores, vilket är den mest irriterande gruppen av människor i ett amerikanskt high school. De är kaxiga för att de inte är freshmen längre, så de tror att de kan agera hur de vill. Killarna i den klassen beter sig som de vore 8th graders. De kastar pennor, snackar skit om lärarna bakom ryggen, vägrar vara tysta osv.

Så, amerikanska killar har inte alls snygg klädstil jämfört med svenska killar, och de är mer omogna än svenska killar. Dock ser de äldre ut än vad de är. Många har skägg (haha, jag vet!) och de är ofta väldigt "biffiga". Sen finns det väldigt trevliga amerikanska killar också ;)

Några har frågat hur det fungerar med klassindelning och ålder osv.. Beroende på vilken tid på året du är född blir du indelad i din klass. Som exempel så är både jag och CJ födda 1991, men han är född i Mars, jag i December. Det gör honom en senior, medan jag är junior.

Freshmen - år 9. (1994, 1993)
Sophomores - år 10. (1993,1992)
Juniors - år 11. (1992, 1991)
Seniors - år 12. (1991, 1990)

Så är du född innan juni, 1991 är du en senior. Annars är du junior. Jag tycker det är ett dumt system med whatever works :) De som är Freshmen och sophomores kallas för underclass men, medan juniors och seniors är upperclass men. Man hör ofta i the hallways "I hate the stupid underclass men" osv.. Jag tycker att the sophomores är de mest irriterande, då de är så himla kaxiga att de inte är freshmen längre, och tror de kan göra vad de vill. Vissa seniors är också väligt irriterande, då de tror att de äger hela skolan för att de är äldst. Sen finns det sådana som tar high school på så himla stort allvar. Måste vara den mest populära till varje pris osv.. Ska jag vara ärlig så är North Canyon mycket som high-school filmer framställer amerikanska skolor.

tisdag :)

HEJ.

Idag är det tisdag, imorgon är det onsdag (duuuh) och vi har en halvdag och sen är det min första (och sista?) thanksgiving! Imorgon ska vi spendera hela dagen genom att städa, baka och laga mat. På torsdag kommer halva Sisson släkten hit och äter middag med oss. Det blir nog trevligt!

Mamma frågade för ett tag sedan, om vad Black Friday är för något. Det är officiellt started av jul-shoppingen. Gallerior och affärer öppnar klockan 5 på morgonen dagen efter Thanksgiving, med en huge sale, köerna är sjukt långa, och folk slåss för att få de bästa plaggen, varorna osv... Det är helt enkelt en sjuk rea-dag, eller vad man ska kalla det. Nu börjar man också dekorera för julen. Många tror dock att black friday kommer dra in lika mycket pengar i år, med tanke på att USAs ekonomi är så dålig just nu.

Hur som helst. Idag har jag bara varit i skolan. Ingenting speciellt hände, antar jag. Jag, Meghan och Genna bestämde oss för att organisera ett party för imorgon. Thanksgiving-party! Jag ska ta med kakor, Genna ska ta med chips, Meghan ska ta med smores och John ska ta med läsk. Haha, vår lärare har dock ingen aning...

Ikväll ska jag åka och kolla på CJs första wrestlingmatch, det kommer bli intressant! Och btw Monster - läs din mejl angående önskelistan ;) haha!

the pajama game

HEJ.

Det är tragiskt att det är söndag. Helgen har försvunnit. Igår var jag på musikal som skolans dramaelever annordnade. Kayla var i musikalen, om inte hon hade varit med hade jag aldrig gått. Hur som helst så trodde jag att den skulle vara aningen intressant, men ack så fel jag hade, jag lyckades till och med somna!

Idag har jag inte gjort någonting. Sov till elva, åt frukost, pluggade lite, och jag går fortfarande runt i pyjamas (klockan är efter tre på eftermiddagen).. Men vad ska man göra åt saken?

Nästa vecka har vi bara en halv vecka i skolan. På onsdag har vi en halvdag, vilket betyder att vi slutar 11.30, och på torsdag är det Thanksgiving och på Fredag är vi lediga. Jag har inte bestämt mig än om jag ska åka och shoppa på Fredag morgon, då det är Black Friday. Jag vet inte om jag har lust att gå upp klockan 5 på morgonen då galleriorna öppnar. Nja.

Efter nästa vecka, så är det fall out boy konsert.. Om de dyker upp vet jag inte. Jag ska i alla fall köpa mina biljetter ikväll. Och veckan efter det fyller jag år! Så blir jag också 17 tillslut.

Jag saknar er där hemma.

you make me smile

HEJ.

Idag är det onsdag. Skolan var kul. Varje dag i tv production så spelar vi in en videodagbok, då vi berättar om dagen eller om vad vi än vill. Så länge han ser och hör oss. Den ska vara mellan 30 sek och 1 minut lång. Jag och Mara var väldigt trötta idag, vi made no sense what so ever, och vi snackade i 6 minuter. Jag hoppas verkligen han kommer se våran dagbok.

Hur som helst. På lördag ska jag gå på en musikal som Kayla är med i. Jag skulle gå med Mara och Niqi, men Niqi var tvungen att jobba och hade redan köpt en biljett. Så jag erbjöd mig att sälja den åt henne. Jag sprang runt hela lunchen och försökte sälja den. Tillslut gav jag upp och gick och satt mig med Ulisses, en kille i min engelskaklass. Efter mycket tjatande så köpte hans kompis biljetten, fast han inte ens ville gå. Väldigt snällt av honom! :)

Jag hatar normalt att gå till min 7th hour, för det är engelska och som sagt är jag inte så förtjust i min lärare. Idag gav hon oss ett prov, och vi hade 12 minuter på oss att göra klart det. How do you spell it? BITCH. That's right.

Nåja, förutom det hade jag en bra dag. Nu har jag nyss gjort min läxa och jag sitter vid bordet och retar CJ för han har matteläxa. Han gör collegematte just nu, vilket han ogillar starkt. Det gör det hela mycket roligare för mig!

Jujstja, många har frågat mig om jag kan blogga om de stora skillnaderna mellan Sverige och USA. Visst kan jag göra det, men ni måste specifiera vad ni vill att jag ska skriva om. Säger ni skolan så finns det så himla mycket. Så.. Lärare, lektioner, skolsystemet? Samhället? Sport? Amerikanska killar? Amerikanska tjejer (Aka bitchar)?

God kväll (18.29 - Phoenix)

jag är värdelös

Jag är värdelös på det här med att blogga, just so you know!

I'll give it a try! Idag är det Tisdag, jag har varit i skolan - och idag var jag klädd Amerikastyle. Mjukisbyxor (snäppet "finare" än pyjamasbrallor som alla går runt i här, t-shirt och en sweater + converse. Jag kände inte för att gå till skolan idag, men jag kom på att jag nog ändå måste göra det, tio minuter innan vi skulle åka, så jag slängde på mig det jag hittade på golvet. Slängde ner puder och eyeliner i väskan, borstade tänderna och åkte. Jag köpte en bagel i skolan och åt frukost min 2nd hour och sminkade mig mellan 1st och 2nd hour.

När jag kom hem gjorde jag mina chores, som vanligt. Sen plockade jag ur diskmaskinen och städade badrummet, eftersom varken Joe eller CJ vill göra det.. Sen somnade jag framför The Tyra Banks Show..

Jag och Cindy åkte till the mall i helgen, och jag köpte ett par jeans på hollister, så jag är nu officielt väldigt Amerikaniserad. Dock var det INGA utsvänga jeans. Ain't there yet. Justja, igår skulle jag ringa ticketmaster, USA's motsvarighet till ticknet. Istället för att prata med en människa, pratade jag med en dator..

Dator: "Does your event take place in the Phoenix area?"
Emilia: "Yes"
D: "Do you want to; order tickets? Get event information? Or something else? Please tell me!"
E "Event information"
D: "Okay. Please tell me the name of the event"
E: "Fall Out Boy"
D: "I'm sorry, I didn't catch that"
E: "Fall-out-boy" (långsamt och tydligt)
D: "I am sorry, I still didn't catch that."
E: Fall Out Boy (nu börjar jag bli irriterad)
D: "Please tell me the name of the event"
E: "FALL OUT BOY !!!! "
D: "I'm sorry, we don't have that in the computer system"
E: "FALL OUT  BOY. FALL OUT BOY. FALL OUT BOY. IT'S ON YOUR FREAKING WEBSITE!!!!"
D: "I'm sorry, let's start over. Would you like to; Order tickets? Get event information?"
E: "I wanna fucking talk to someone who knows something about freaking FALL OUT BOY" (This is where i hang up!)

Dumma dator. Min värdfamilj fann det väldigt roligt att jag bråkade med en dator.. "Du bråkade inte ens med en riktigt person... hahah". Så jag ringde idag igen och då gick det allt. Men fick jag den informationen jag ville ha av datorn? Nej.

Nåja, som det ser ut nu så ska jag se fall out boy den 5:e december. Men jag vill vara säker på att de verkligen kommer hit så jag inte köper biljetten och så dyker de inte upp. För det är en konsert med 7 olika band.

Nåja, nu ska jag skriva några mejl och sen ska jag vara emo över att jag fick ett F på mitt spanskaprov. *Oops*

dagens :)

Oj så länge sedan jag gjorde en sådanhär..

DAGENS PLAYLIST: Dashboard Confessional påväg hem från skolan.
DAGENS KLÄDSEL: jeans, svart linne, lila cobra starship t-shirt, flats.
DAGENS DUSCH: ikväll.
DAGENS FRISYR: utsläppt.
DAGENS SMINK: foundation, eyeliner, böjda ögonfransar och puder :)
DAGENS PARFYM: DKNY - Be Delicious.
DAGENS HÄNDELSE: en kille i wrestlinglaget skulle hoppa häck idag och ramlade och jag dog nästan av skratt.
DAGENS PLANER: plugga inför vocab test.
DAGENS VILL HA: jeans från hollister som inte finns inne i min storlek just nu.
DAGENS SAKNAD: svensk mat.
DAGENS DROG: diet pepsi black cherry french vanilla
DAGENS TRÅKIGASTE: english class. sleepy.
DAGENS FINASTE: Maha =D
DAGENS KÖP: sallad till lunch i skolan.
DAGENS MAT: sallad och bagel.
DAGENS SJUKA: att det är novemer och 26 grader varmt.
DAGENS MÅENDE: trött, varit en lång dag.

försöker du bränna ner huset?

HEJ.

Det var ett tag sen jag bloggade (läs igår..) Haha! Men jag har inte riktigt orkat tagit mig tid. Hur som helst, here we go.

Måndags: Skolan var som vanligt. Jag fick beröm för min PSA (public service announcement) som jag gjorde för tv production, och den handlade om drunk driving. Så det var kul. Jag fick högsta betyg och han sa att den var perfekt! Efter skolan så följde Mara med mig hem. Vi läste cosmo och snackade skit mest hela kvällen. Min värdbror, Joe, tycker att Mara är den hetaste människan på jorden (efter sin flickvän) så vi retade honom resten av kvällen för han inte kunde sluta stirra på henne.

Tisdag: Veteran's day! För att hedra alla veteraner som varit i krig eller ja, ni förstår. Detta firades med att inte gå till skolan! Jag klagar då inte. Jag planerade på att sova ut, men jag vaknade klockan nio av någon anledning. Så jag städade badrummet. Jag hatar att dela badrum med två killar. De håller på och fixar med sina bilar hela dagarna, sen går det in i badrummet med världens skitigaste händer och så är det hela vita badrummet, svart! Det är inte så att jag måste städa badrummet, men jag vill gärna ha ett rent badrum och killarna vägrar städa så då är det bara att göra det! Hur som helst, nog om badrummet. Sen skulle jag göra mina chores, som består av att dammsuga. Jag dammsög vardagsrummet utan problem, och sen skulle jag dammsuga köket. Jag satt i kontakten i kontaktuttaget, och det lät PSSCHHHH. Massa gnistor hoppade från uttaget och rök började komma ut. Och det luktade som du grillat apor eller något. Jag freakade ur och drog ur kontakten fort som tusan, utan en tanke på att jag kunde få en stöt. Jag fick ingen stöt dock. Jag ringde CJ (jag var hemma själv när det hände) men fick inget svar, så jag skickade ett sms. 5 minuter senare var han här. "WHAT HAPPENED? ARE YOU OKAY?". Han freakade ur och sprang ut och stängde av all power som går till huset, för tydligen kunde det börja brinna inne i väggen. Så resten av kvällen fick jag höra att the foreign girl försökte bränna ner huset. Haha! Dessutom är dammsugaren sönder så jag kan inte dammsuga. Attans!

Onsdag: Skolan var som vanligt. Dagen blev perfekt när jag gick till min 7th hour och såg att min engelskalärare inte var där och vi hade en vikarie. Hallelujah! Jag fick ett "great job!" på min artikel för skoltidningen vilket var kul! :) Jag har ingen aning om hur jag ska spendera kvällen. Jag bör dock börja plugga inför mitt vocabtest som jag har nästa vecka. Well.

Justja, Niclas kommenterade på min bilddagbok att han ville att jag skulle skriva vad som stod under bilden på mig som var i skoltidningen. Here we go..

_________
Q: What made you want to do the exchange year?
A: To learn about a different culture, and do something different from what I'm used to. And of course learn the language.
Q: How do people react when you say that you are a foreign exchange student?
A: It's a positive reaction, they ask a lot of questions and are really curious about Sweden.
Q: What were you expecting when you found out that you were going to North Canyon?
A: I didn't really know what to expect since I didn't know anything about the school. It's much bigger than I thought it would be, and I really like it here!

THAT'S IT! 
MISS YOU GUYS <3  (KOMMENTERA!!)

I don't wanna sleep. I don't wanna dream.

Jag lever, jag har det bra, orkar bara inte blogga.
Eller sitta vid datorn för den delen.

födelsedagspresent

Ja, jag lever. Jag har bara inte orkat blogga på sistone. Har rätt mycket i skolan just nu - men nu är det i alla fall helg vilket jag tycker om! :)  Imorgon ska jag till the mall med Mara tror jag, det är en fashion show där som vi sa se. Sen kanske det blir lite shopping också.

Igår berättade Cindy för mig vad jag ska få i födelsedagspresent. En Class Ring. En ring med skolans namn, avgångsår, mina initialer och en sten med skolfärgen :) De gav en till deras förra utbytesstudent och det är väldigt Amerikanskt att äga en, så igår fick jag vlja ut designen.. Och det lutar mot den här nedan.


Så det kommer vara "2009" - "North Canyon High School". och EMJ, för Emilia Maria Jansson ingraverat  :)

november 4

dagens samtalsämne: presidentvalet
dagens mest irriterande: folk som röstar "yes" till prop 102! (ungefär alla i min am. history class)
dagens excitment: att jag kommer vara här när historia skrivs.
dagens quote (by chase): "It doesn't matter who wins. Obama's gonna get shot and McCain will die cause he's older than the dust."

McCain röstade i Phoenix idag, gator stängdes av för han skulle in till staden. Hmn. Jag är inget stort fan av McCain. Han svor på att om han blev vald som president skulle han hålla trupperna kvar i Iraq i 100 år. Han är emot abort och en kvinnas rätt att välja. Vad händer om en kvinna blir våldtagen, har hon inte rätt att välja om hon vill behålla barnet eller inte? Han är emot gay-giftemål. Behöver jag säga varför jag inte gillar honom?

OBAMA 08.

dagen ar har!

Today is the day. Det amerikanska presidentvalet. 
Obama leder just nu med 7%. Vi rostade i min american history class, who got my vote? Obama did! videoblogg igen..

I'm getting lazy, folks.videoblogg från USA..PAPPA, klicka på klippet och höj volymen =)
Jag var uttråkad i skolan idag, jag kommer säkert ta bort det här igen men here we go. Jag pekade faktiskt åt vänster när jag sa vänster men det är spegelvänt. Hmn. Jag har börjat prata med händerna.