Sjuk valp

Igår när jag kom hem var Ripley riktigt nere och hängig. Han har hostat och ny hade han en täppt nos så vi åkte till veterinären. Han hade även feber så efter undersökning så visade det sig att han har någon bakteriell infektion. Han fick dropp, antibiotika och antihistamin. Antihistaminet gör så att han sover så djupt att han kissade i sin säng i natt i sömnen. Sen hoppade han upp till oss. Så vi fick ställa in honom i duschen klockan ett imorse. Hur som helst så verkar han bli bättre. Jag är så glad att vi har försäkrat honom! Mitt lilla monster.


Neighborhood BBQ!

På söndag ska jag, CJ och massa andra grannar grilla nere vid poolen. Vi i byggnaden är alla bra vänner och det ska bli superkul att grilla tillsammans. Jag är boss över desserterna, och jag vet inte riktigt vad jag ska baka och ta med mig. Jag har massvis med citroner hemma så jag funderade på lemon meringue cupcakes. Jag tänkte också baka en svensk kladdkada. Vad tycker ni? Ge mig era bästa dessertrecept som jag kan bjuda amerikanarna på!

Home is where your heart is?

Efter mycket funderande så har jag besämt mig för att inte komma hem till Sverige i sommar. Jag har varken råd eller tid att komma. Tråkigt, men ändå är det skönt att slippa stressa.

Om ca en vecka kommer en av mina vänner hit och stannar i tre veckor. Efter hon åker hem har jag och CJ tre veckor och sedan kommer en av mina andra vänner hit i två veckor! Två dagar efter hon åker hem så kommer CJ:s biologiska lillasyster från Florida. De har aldrig träffats så det kommer vara en upplevelse! Sedan kommer min mamma och morbror i slutet på juli och stannar i två veckor.

Det var tänkt att jag skulle försöka hinna hem två veckor i juni men nu blir det inte så. Jag har inte råd att lägga ut $1310 på en flygbiljett, och jag vill så gärna spendera sommaren med CJ! Så Sverige, vi ses nog till jul igen! Jag ser dock jättemycket fram emot att mina vänner kommer hit. Det ska bli så kul att visa dem Phoenix, även om en av dem har varit här tidigare.

Terminen är nästan slut

Jag har ungefär en månad och en vecka kvar innan jag får sommarlov! Det är helt sjukt hur fort tiden har gått. Hur som helst. Den här terminen har jag haft några riktigt bra professorer!

Environmental Biology
Min professor är riktigt bra och kunnig - dock är lektionskonceptet väldigt enformigt. Men jag visste det när jag valde den kursen dock. Vi har labb en gång i veckan och det är roligt. Min lärare är väldigt passionerad angående hållbarhet och ekologi, vilket är roligt att se! Jag ska nog läsa hennes introduktion till biologi nästa termin.

Introduction to Business
Den här kursen är så himla basic! Min lärare är riktigt rolig och väldigt noga med att relatera allting vi gör till någonting konkret i bussines-världen. Det är inte bara textbook, vilket är kul! Men som sagt, väldigt lätt kurs.

English 102
Fortsättning på English 101, och kursen fokuserar mycket på formella research papers. Sjukt mycket jobb och mycket information under lektionerna, men herre min skapare vad jag lärt mig mycket! Mitt skrivande har utvecklats så otroligt mycket och det reflekteras i mitt betyg. Det är roligt att gå till hans lektion för han vet verkligen vad han sysslar med! Jag funderar på att ta en en till kurs med honom nästa termin bara för att han gör engelskan så intressant.

Psychology and Culture
Min lärare är terapeut i grund och botten och otroligt öppen för föränding och konstruktiv kritik. Han är väldigt noga med att skapa en trygg miljö i klassrummet, då vi diskuterar väldigt känsloladdade ämnen. Vi fick skriva på papper att vi lovar att inte diskutera det som sägs i klassrummet utan för klassrummet. Han är otroligt kunnig, öppensinnad och rolig. Han uppmuntrar helt vilda debatter i klassrummet och han är väldigt passionerad angående sitt arbete. Definitivt en av de bättre lärarna jag någonsin stött på!

Math
Min lärare är ingenjör och undervisar två kurser. Snubben är otroligt duktig på matte, men kan inte förklara det även om hans liv hängde på det! Allting vi går igenom har jag gjort förut och kan, men han får mig att känna mig så otroligt förvirrad. Så på lektionerna sitter jag mest och tänker på annat och kollar i boken om det är någonting jag inte kan. Han är dock väldigt trevlig och rolig - men han står framför problemen som han skriver på tavlan! Gör mig galen!!

Jag är nöjd med kurserna jag läst den här terminen, och nästa termin tror jag att jag ska läsa macroeconomics, business ethics, biology, math, philosophy eller någon psykologi eller engelskakurs.

Vroooom

Kör du manuel eller automat i Sverige? Och har du några tips inför uppkörning?
I Sverige kör jag manuell, min mustang här i USA är manuell, men just nu kör jag en automat här i USA. Inför uppkörningen så är det bara att köra, köra, köra. Nöta allting som du har problem med (om det är fickparkera eller backa runt gathörn). Sedan så är det bara att ta det lugnt. Andas och tänk! Jag var sjukt nervös, körde iväg utan att dra ur handbromsen... hehe. Personen innan mig hade inte dragit åt den tillräckligt så det gick att köra, men ändå - pinsamt! Men jag klarade ju mig! Jag ska köra upp i USA nu snart också. Måste bara öva lite till på fickparkering... hehe.

IKEA

Idag åkte vi iväg till IKEA som ligger ca 40 minuter motorväg från oss. Jag körde och jag får då panik när det blir smockfullt på motorvägen och man ska över fyra filer. Iiiih... hur som helst! Vi kom hem med en del smågrejer och självklart lite svensk mat! Hade totalt missat att IKEA inte längre säljer annan mat än sitt egna märke. Tråkigt. Jag fick med mig lite choklad, dock smakade det långt ifrån marabou. Jag fick även prata svenska med en trevlig kvinna i affären! Made me feel just like home.

Snabbmat

När jag äter ute på en riktig snabbmats-kedja så brukar jag oftast äta onyttigt! Vi äter inte ute så ofta, men när vi väl gör det så äter jag det jag vill ha. Men det finns så klart hälsosammare alternativ! Baja Fresh har jättebra sallader exempelvis. Eller Paradise Bakery! På Subway kan du beställa din macka som sallad om du inte vill ha brödet. På de flesta mexikanska restauranger kan man beställa maten utan tortillan, och på vissa burgarehak kan man beställa burgaren i salladblad istället för bröd. Det finns alternativ, men oftast är ju snabbmaten i de stora kedjorna inte kvalietet. Och det är inte speciellt hälsosamt heller. Ska du äta kinesiskt kan du alltid fråga om de kan göra fullkornsris till din rätt osv. Sedan beror det ju på vad man själv anser är nyttigt. Låter du bli kolhydrater, fett, prioriterar naturlig mat osv... :)

Min skola har skitdålig lunch. Ibland har de fullkornswraps eller sallader, men det är inte direkt den bästa kvaliteten. Jag undviker luncher i skolan och äter hemma istället. Jag slutar 11.45 varje dag förutom en dag, då jag stannar till 14.00... de dagarna äter jag ordentlig frukost och har med min mandlar eller något till skolan för att stilla hungern. Men de flesta skolrestauranger borde ha sallader, kycklingwraps eller någon fullkornssmörgås.

Give your heart a break

Idag saknar jag Sverige. Jag saknar den svenska våren. Jag saknar kalla morgnar. Jag saknar svensk mat. Jag saknar marabou. Jag saknar lösgodis. Jag saknar promenader i frisk luft. Jag saknar min katt. Jag saknar att cykla. Men mest av allt saknar jag min familj och mina vänner. Och när jag är i Sverige saknar jag min kärlek på andra sidan jorden. Att sakna är hälsosamt ibland. Idag är det mest bara ledsamt.


Vår i Gävle förra året.

Tuesday, March 20. 21:02

Åh, jag har varit så trött idag! Dagen började med matte och sedan biologi. Sedan åkte jag iväg till gymmet för ett pass med min PT. Vi körde bröst, tricep och bicep. Vi avslutade passet med assisted pull-ups. Hata. Hur som helst... livet här borta rullar på. Är klar med halva terminen redan. Längtar så efter sommaren! Nu ska jag hoppa in i duschen, sedan sova. Godnatt!

Hey I heard you were a wild one!

DAGENS VILL HA: en vecka längre spring break!
DAGENS KLÄDSEL: just nu shorts och favorittröjan! tidigare: träningskläder.
DAGENS SMINK: nada
DAGENS FRISYR: nytvättat och uppsatt
DAGENS HÄNDELSE: killen på Subway flörtade med mig. I've still got it!!
DAGENS LÅT: Flo Rida feat. Sia - Wild Ones
DAGENS PLANER: sova snart! 
DAGENS SAKNAD: Sverige
DAGENS DUMMASTE: idioter i det här landet som inte kan köra bil
DAGENS SJUKA: träningsvärken i benen. Fruktansvärt. Måste käka ibuprofen
DAGENS DROG: ingenting
DAGENS ROLIGASTE: träningspasset med min PT. Vi körde rygg och biceps.
DAGENS FAVORIT: min nya klänning jag köpte.
DAGENS KÖP: klänning, sportbh och tvål (va kul det är att måste köpa tvål...)
DAGENS GODIS: chocolate chip cookie! 
DAGENS HUMÖR: glad och full av energi!
DAGENS ORD: eh, jag vet inte.

I'll be your best kept secret and your biggest mistake

Idag åkte jag iväg till Arrowhead Mall för att strosa runt i Forever 21. Jag hade fortfarande presentkort sedan jag fyllde år, så jag kom hem med en klänning som ni ser ovan, och en sportbh!

Sore legs today, nice looking legs tomorrow.

I've got some good news! Min PT tackade ja till sitt nya jobb, men det sattes på "hold" för tillfället. Så vi kan fortfarande träna tillsammans! Idag firade han att jag var tillbaka efter nio dagars vila då jag var sjuk. Jag dog nästan. Vi körde 45 degree leg press 183 lbs, walking lunges, box jumps, sumo squats with weights, narrow squats with weights, deep sumo squats with weights, inner thigh och calf raises with weights. Det var tempo tempo tempo och när vi var klara snubblade jag på mina ben. Jag är sådär härligt klantig och sedan kändes benen som blyklumpar. Kroppen var väldigt seg efter att ha varit sjuk, så jag svettades som jag vore i en regnskog...

Era frågor

vad kostar det för dig att ha en PT i USA? känns som att det mesta är billigare där.. Om man ser till kläder och så iaf :)
Det kostar $120 i månaden, och då får jag fyra träningstillfällen. Så ca 800 kronor i månaden.

Jag undrar en grej. Ifall jag studerar i usa på college och får en masters degree (jag vill bli en marine biologist möjligtvis) , får jag då automatiskt ett green card eftersom jag blev utbildad i usa?
Nope, det får du inte. Du måste söka arbetstillstånd.

Ifall jag vill bli tex en marin biolog. Är det möjligt att jag går 1 år i umeå, sedan fortsätter jag studierna i usa college?
Det vet jag faktiskt inte. Kolla med universitet/högskolan i Umeå och de kan nog svara på det. Sedan beror det nog lite på skolorna i USA också.

hur lång tid tog det innan du märkte resultat på din kropp? känns som om jag alltid hinner sluta träna när det som börjar ge resultat, har inte inspirationen att fortsätta..
Oj, jag kommer inte ihåg. Kanske två månader? Men hur jag ser ut nu har tagit över ett och ett halvt år. Det är inte förrän nu som jag börjat förbränna det kroppsfett som gör att man ser min muskeldefinition mer. Innan har jag liksom bränt det som varit i överflöd, om jag kan uttrycka det så.

hej! när jag söker på "usa college" på bloglovin, så kommer din blogg upp. jag ska själv till usa i höst och vill också göra en blogg. hur ska jag göra för att komma i den kategorin liksom? hoppas du förstår min fråga haha
Hmm, jag kommer inte ihåg. Jag vet bara att jag registerade mig på bloglovin' och registerade mig i kategorin Nordamerika. Sedan har jag ju döpt den här bloggen till "Emilia Jansson - College i USA - Arizona."

Tror du det är någon större skillnad på undervisningen i universitet (Nu snackar vi inte ett som typ harward eller yale, då är det självklart skillnad mot community college) och college eller är den andra saker som gör att priserna skiljer?
Jag vet inte. Mina professorer som har undervisat på både universitet och comm. college säger att det inte är någon skillnad, men jag vet inte. Ett universitet anställer dock professorer med mer erfarenhet, meda ett comm college kan anställa en adjunct professor (en med erfarenhet i området, men är inte utbildar lärare) Något som definitivt är annorlunda är att community colleges inte har lika stora föreläsningar. Priserna skiljer för att det inte finns housing på skolan och för att de inte finns lika stort utbud av kurser och degrees på ett comm. college. Det debatteras nu mycket om just Harvard och Yale osv, att en sådan utbildning inte står ut så mycket i mängden längre, förutom att det är hutlöst dyrt. Man kan ju tycka att en ENG102 eller COM100 ska vara samma oavsett skola, jag förstår inte vad för uppgifter eller papers de gör annorlunda, men vem vet...

Och vet du, på rak arm om det finns någon "film" skola i Usa som inte ligger i California... alltså en lite "billigare" typ.
Nej, det kan jag tyvärr inte svara på.

Hur får man lila tangenter?? :D
Jag köpte ett plast cover till tangenterna så smuts och vatten inte kan tränga igenom. De har massa olika färger.

Rastlösheten...

Jag har inte gjort någonting på en vecka. Jag kryper snart ur mitt skin. Det enda jag gjorde förra veckan var att gå till skolan och skriva prov, sen gick jag hem. Tog en promenad med Ripley idag och det är det mest produktiva jag har gjort. Jag vill gå till gymmet, jag vill svettas, jag vill ligga i solen och fira våra 28 grader och jag vill inte vara täppt i näsan! Idag har jag kollt på Justin Bieber dokumentären(!) på netflix för jag hade så tråkigt. Och Food Inc. Och bestämt mig för att jag aldrig mer ska äta amerikansk mat. Aldrig. Iik.
Update: insåg precis när jag stirrade på bilden att mina bröst blivit mindre. Score! Lite TMI sådär då.

$25 and the flu

Jag och CJ är helt utslagna. Vi var till läkaren idag och båda har åkt på influensa. Eller tja, jag åkte på det först och sedan smittade jag CJ. Så jag är inne på min sjätte dag och CJ på sin andra... så snart blir jag nog frisk! Jag använde förresten min sjukförsäkring genom skolan idag, och för $25 så blev jag undersökt och de gjorde tester. Inte illa! Så, nu är det bara att vila upp sig och dricka vatten. Och bråka om vem som ska ta ut Ripley... hehe.

Happy 21st Birthday!

Idag fyller världens bästa kille 21 år! Han är nu laglig att göra vad han vill i stora landet USA. Woho! Happy Birthday baby!

sjuk sjuk sjuk

Här ligger jag och tycker synd om mig själv. Jag hostade och svettades av febern hela natten så jag stannade hemma från skolan. Mailade min matteprofessor och sade att jag var sjuk, han var så glad att jag fått MVG på alla prov så han mailade läxan till mig så jag inte skulle förlora poäng. Score! Jag har dessutom tappat matlusten, det har aldrig hänt förut. Jag fick i mig nästan 80 g marabou och det är det enda jag ätit idag. Ripley har tagit hand om mig hela dagen genom att slicka på mina armar så fort han får chansen. Antar att han försöker få mig att må bättre. Nu har han somnat på balkongen och jag väntar på att big Joe ska komma förbi med hostmedicin och sprite zero. Puss på er!

When your body tells you no!

Efter min hike igår (nytt rekord på tiden!) så kom jag hem och somnade omedelbart på soffan. Vaknade två timmar senare sjuk som en råtta. Lock för öronen, täppt i näsan, ont i halsen och feber. Pang bara. Jag har kört non stop med skola, inlämningar och träning så jag antar att min kropp nu säger ifrån. Som tur är har jag bara nästa vecka kvar i skolan innan spring break!

Hur som helst. Jag har sovit hela dagen men jag hann även göra klart min uppsats som ska in imorgon. CJ kom hem med tomatsoppa, Ben&Jerry's och nya cosmo. Världens bästa kille! Jag har även sett era kommentarer och mail med frågor och jag ska försöka svara på dem nästa vecka. Jag har bara inte tid den här veckan. Jag har två prov och inlämningar i alla kurser, så det får vänta.

Sjukstuga

Jag sitter hemma i soffan och är sjuk. Idag ska det blir 28 grader varmt så min plan var att ligga i solen och plugga. Istället är jag nedbäddad i soffan med en kopp te och vatten. Tråkigt. CJ har tagit med Ripley till sin mamma så jag slipper springa ut med honom när jag är sjuk. Gulligt. Nu om någon bara kunde komma hit med några tidningar, tomatsoppa och ben&jerry's... haha, skämt åsido.

It's THAT feeling that counts!

Jag sprang runt i sport-bh och trosor här om dagen innan jag skulle till gymmet. Jag sneglade i spegeln och stannade till. Jag kollade på mig själv och tänkte "herregud, det är jag som står där." Det är jag som har synliga magmuskler! Må det låta egoistiskt, men jag gillade vad jag såg! För första gången på tjugo år är jag bekväm med att gå i en bikini bland andra. Jag är nöjd med mig själv!

Det var så befriande att känna sig nöjd. Allra helst var jag imponerad. Att jag kommit dit jag är, både psykiskt och fysiskt. Det spelar ingen roll hur vi ser ut om vi är fyrkantiga, runda, har tolv procent kroppsfett, har ett sexpack på magen eller om vi är gröna. Den där känslan att vi är nöjda med hur vi är, inget slår det! Och ingen har rätten att ta det ifrån dig.

Jag önskar jag kunde säga till Emilia som precis kommit hem från USA att det ordnar sig. Att inte hetsa utan bara ta en sak i taget och du kommer vara nöjd med dig själv en dag. Det finns säkerligen folk som tycker jag har för stora lår eller för breda höftben eller konstiga armar eller för mycket kropsfett. Men jag är nöjd, och det syns i hur jag håller mig själv. Och inget känns bättre än det.


God morgon!

God morgon! Torsdag innebär sista dagen innan helg för mig, så skönt! Nu ska jag till skolan snart, sedan blir det städa och tvätta i eftermiddag. Och kanske ett yoga-pass :) Ha det bra!