När hunden skäller på främlingar

Ripley i full fart. Efter research och lite annat har vi nog kommit fram till att han åtminstone är schäfer och pitbull mix.

Hundägare - jag skulle behöva lite hjälp! Ripley är en toppenhund! Han ger mig massvis med kärlek, har mycket personlighet och har besvarat all träning vi gjort med honom väldigt bra! Han lär sig fort och är ibland lite för intelligent för vårt bästa. Han litar på oss och vi försöker vara så konsekventa som möjligt då Ripley verkligen behöver det.
 
Han har nu när han blivit äldre - veterinären uppskattar att han är ett år i augusti - börjat skälla ganska mycket. Jag förstår så klart instinkten att skälla när någon väsnas utanför dörren - två skall och han är nöjd. Men nu har han börjat skälla på främlingar! Är vi ute på promenad och någon kommer för nära så börjar han skälla riktigt djupt och mycket. Det är bara nu på senaste tiden han börjat med detta.
 
Ibland kommer folk upp till honom och säger "åååh, vad fin, får jag klappa" och stegar fram till honom. Ripley skyggar då tillbaka eftersom han känner sig påträngd. Sätter sig någon istället på huk och låter Ripley komma fram så går det jättebra. Men så fort en ny människa kommer upp nu så börjar han skälla. Jag vet att min rekaktion att jag förväntar mig det kan trigga det hela, men det är så svårt att inte tänka på det och stelna till eftersom jag vet att han kommer skälla. Han skall är så djupt och låter ganska auktoritärt, så man ser ju hur främlingarna blir rädda.
 
Vi har kontaktat vår hundtränare och fått några tips. Jag försöker att ge honom mycket positiv reinforcement (svenska?) och uppmärksamhet när han inte skäller på en främlig. Jag belönar honom och försöker uppmuntra det. Men det kan till och med vara så att någon säger "oh, hey buddy" till honom och han börjar skälla. Vi socialiserade jättemycket med honom under valptiden då vår hundtränare informerade oss om det; Ripley träffade många främlingar och andra hundar och var toppen just då! Han hade inte det här problemet under den tiden.
 
Jag försöker även informera främlingar att de måste vara försiktiga, Ripley vill veta att de är okej innan de börjar klappa honom. Ibland säger jag nej för att jag vet att Ripley inte kommer hantera situationen bra - och då tror vissa att han är farlig (han har delvis en pitbulls utseende och oinformerade människor läser in i det på sina egna vis). Kommer någon hem till oss så brukar jag be dem "ignorera" Ripley - på det viset så slipper Ripley bli överöst av att folk ska klappa och känna på honom. Istället får han närma sig dem när han vill det, då han blir lugnare då. Jag känner mig ibland som en dålig hundägare då jag inte vet vad jag ska göra, som i det här tillfället!
 
Så hundägare - har ni haft samma problem? Har ni några tips till oss? Vi vet ju inte heller riktigt vad Ripley varit med om sina tre första månader i livet då han hittades utomhus vid en konstruktionsplats. Det tyder inte på att han blivit slagen, men jag vet inte om han en gång hade en ägare som bara lämnade honom?

Kommentarer
Postat av: Kattis

Min hundtränare sa att jag skulle ge min hund godis under tiden jag passerar främlingar när jag är på promenad innan hon börjar skälla. Enligt henne så förstår hon då att det är ngt positivt att möta främlingar. först kan man börja med att de får naffsa på godiset som finns i handen och efter att tag kan man ge hunden godiset efter att man passerat, så att man tar det i olika steg.

2012-08-16 @ 15:22:08
Postat av: Beatrice

Det är ganska svårt att säga varför han reagerar som han gör, när man som du säger inte vet om hela hans bakgrund. Jag har läst en del om hundens signaler och kroppsspråk, så jag vet en liten del om det där iaf. Det är en jättebra grej att be folk ignorera honom, för de allra flesta hundar kommer söka kontakt ändå, men får - som du säger - göra det i sin egna takt.

En hunds sätt att visa att han/hon är snäll/fredlig/vill väl är att vända ryggen till lite grann. När jag möter en ny hund brukar jag sätta mig ned halvt vänd ifrån den, med ansiktet lite bortvänt från hunden, samtidigt som jag sträcker fram handen.

Vi människor hälsar ju gärna på varandra med ett stort leende, och då visar ju många av oss tänderna. Likaså om man ser en söt hund är det ju lätt att man ler stort.
För hundarna är det dock annorlunda, jag har varit med om möten hundar och människor emellan där människan kommit och lett stort och hunden blir osäker och ser det som ett hot, lite upp till kamp när tänderna blottas, du vet. Jag blev själv biten i ett sådant läge när jag var yngre och visste betydligt mindre om det här.

Generellt sett så är öron och svans väldigt viktiga i hundens kroppsspråk. På vissa hundraser är det vanligt att svansen kuperas, på rottweilers till exempel. Detta ger hunden en STOR nackdel vad gäller kommunikation, då det är svårare för andra hundar att läsa av den hunden. Samma sak när vi människor sätter på diverse klädesplagg i form av huvudbonader. Det försvårar öronens del i kommunikationen.

Beklagar om jag babblat lite för mycket nu, men hundar ligger mig varmt om hjärtat. ^^ Det finns så många oinformerade hundägare i samhället, som inte bryr sig alls mer än om att ha en hund som någon slags detalj i deras stil, och då kan det lätt gå fel. (Jag förstår ju utifrån vad du skrivit att du INTE är så alls, vilket jag uppskattar ^^ :)

Jag hoppas något av det jag sa var till nytta. Sen finns det MASSOR av litteratur att ta del av. Och Caesar Millan (stavning?) är någon att lyssna på, också.

Postat av: Amanda

Som ovanstående skrev är det väldigt svårt att säga exakt hur man ska göra med en hund när man inte vet allt om hundens bakgrund. Har själv en hund som vart beslagtagen av polisen som liten pga. dåliga omständigheter hos uppfödaren. Har med detta i åtanke tränat honom sen tidig ålder och har inga som helst problem med honom nu :)

Men till ditt problem så skulle jag säga att du kan testa Kattis råd om att skapa någonting positivt av att möta folk ute. Skulle inte detta fungera så tror jag att du behöver gå på en lite hårdare approach och visa vem det faktiskt är som bestämmer! Hundar är flock-djur precis som vargar i grunden och därför behöver dom en ledare.

Min pappa jobbar som hund-förare inom polisen och vi har sedan jag var liten haft våra polishundar (schäfrar) hemma och tränat med dom varje dag. Dessa lite "tuffare" hundar kan ta att man ryter i åt dom när dom gör fel utan att bli som små skakande lamm. Jag har alltid fått lära mig att man måste ryta i åt dom när dom gör fel annars har dom svårare att få respekt för dig som ledare.

Lyssnar inte hunden kan man markera genom att greppa nackskinnet (precis som mödrarna gör på sina valpar) och pressa hunden nedåt. Absolut inte på ett skadligt sätt, men som en markering för att få uppmärksamheten medan man säger ifrån.

Nu vet ju inte jag exakt hur din hund är i beteendet men eftersom att det är dom raserna i honom så kan jag tänka mig att han är rätt tuff av sig!
Som sagt är det här hur dom hanterar polishundarna som behöver vara väldigt lydiga och lyhörda i arbetet. Och aldrig har jag träffat lydigare och mer kommando tagande hundar än polishundar :)

2012-08-19 @ 18:05:23
Postat av: Amanda

Och som din hundtränare också sa så är det ju självklart otroligt viktigt att sen berömma riktigt ordentligt när han sen gör rätt!

Verkligen fin och häftig hund ni har föresten! :)

2012-08-19 @ 18:08:20
Postat av: Malin

Maste kommentera har, jag ar utbildad instruktor inom brukshundklubben och vad han gor ar ett typiskt osakerhetsbeteende. Eftersom han skaller nar nagon gar rakt fram till honom (han sager ifran att han tycker det ar obehagligt, kom inte narmare) men loser det utan problem nar nagon satter sig pa huk och later HONOM komma fram istallet.

Jag avrader STARKT fran det Amanda skriver om att ta tag i honom eller ryta - det kommer antagligen bara att forstarka beteedet!

Betydligt battre att avleda som Kattis skriver, utveckla det annu lite till. Nar du ser att en manniska ar pavag, ta kontakt med din hund (ova garna kontaktovningar hemma sa han vet vad det ar. Hall en godis i handen, han kommer att vilja ha den och gora olika saker for att fa tag pa den. Vanta bara ut honom, nar han tittar upp pa dig och ni far ogonkontakt sager du BRA! och ger honom godisen. Viktigt att saga braet direkt han tittar dig i ognen och SEN ge godiset. Nar han fattat vad det gar ut pa sager du bra direkt men vantar en sekund med att ge godiset - krav fortfarande att han tittar dig i ognonen, vanta aterigen ut honom. Langre och langre innan han far godiset).

Alltsa, nar en manniska ar pavag tar du fram godiset och tar kontakt med honom. Satt honom garna ner och en bit ifran stigen sa att ni inte ar ivagen och personen kan passera utan att komma for nara.

Nu har hunden en uppgift att fokusera pa och har inte tid att skalla. Ge inte upp om han inte gor det direkt utan hjalp honom att satta sig ner, garna med ryggen emot och "mata" honom med godis. Ha flera bitar i handen sa du inte behover fiffla med det.

Nar ni ar i denna fasen och nagon vill halsa far man faktiskt vara otrevlig ;) De flesta ser att ni tranar och kanske kommenterar till dig men respekterar vad ni gor. Ska de anda fram och klappa far man som hundagare saga ifran att det inte ar okej och att lata er vara ifred.

Jag skulle tippa pa att detta ar en fas som han kommer att komma over. Han verkar vara ordentligt socialiserad hos er men alla hundar kommer in i "spokaldrar" och skoter man bara det ratt sa brukar det losa sig :)

Har du fler funderingar eller behover fler tips far du garna hora av dig!

2012-08-22 @ 04:57:28
URL: http://malinbaltzar.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Syns ej)

URL:

Kommentar:

Trackback