insert titel here

Hejhej, såg att du har varit i usa och gått skola. Jag och en kompis ska näligen åka till usa och gå skola. Så jag har lite frågor som jag hoppas du svarar på :)

1. Det kostar ju rätt mycket så jag undrar var går alla pengar, får man lite pengar i månaden?

Det beror lite på vilken organisation du åker med. Jag åkte med EF och själva kursavgiften (62 000) täcker flygresan fram och tillbaka, placering på high school, böcker för obligatoriska ämnen, en jäkla massa förberedelsepapper och handböcker, visumhandlingar (vissa), möten i värdlandet, kontaktperson (de får en summa för varje placerad elev, ialf EF). Det är mycket pengar som man kan säga går till organisationen. Din värdfamilj får inga pengar för att "hosta" dig. (Nu kan jag endast tala för EF, jag har inte så mycket koll på andra organisationer). Sen tillkommer det också kostnader som: resa till ambasaden, vaccinationer, läkarbesök, fickpengar, försäkringar osv... Jag fick inga pengar i månaden, utan min familj fick stå för fickpengarna.

2. Får man dejta andra medans man är där? fick du det?
Det är alldeles upp till familjen, om inte din organisation säger annat. EF sa inte att jag inte fick dejta, men sade att jag helst skulle låta bli då det är lätt att få sitt hjärta krossat och blabla. Min värdmamma lät mig dejta, och jag blev tillsammans med sonen i min värfamilj, vi är fortfarande tillsammans, dock tillåter inte EF detta så det var ingenting som var officiellt när vi var där. Med andra ord höll vi tyst om det hela, förutom att min värdfamilj och mina närmsta kompisar visste om det.

3. Vad får man göra och inte göra?
Det är alldeles beroende på familj, precis som dejtingfrågan. Men din organisation har vissa regler du måste följa, som inget drickande av alkohol, inte röka eller ta droger osv.


Hej! :) Jag läste din blogg lite när du var i USA och nästa år är det dags för mig att åka iväg som utbytesstudent. Jag funderar på att göra delstatsval och har blivit lite intresserad av Arizona. :)


Hur trivdes du där? Är det en stat du skulle rekomendera andra att välja?
Jag älskar Arizona! Det är en otroligt vacker stat, med mycket variation. Öken och superhett, skogar, skidåkning, kaktusar. Ja, helt enkelt mycket. Jag gillar det speciell mycket eftersom det var så långt ifrån det svenska klimatet, i alla fall i Phoenix där jag var. Ingen snö, men däremot kaktusar, öken och berg. Fantastiskt, med andra ord. Jag rekommenderar staten, helt klart. Människorna är trevliga och det är mysigt med lite av den gamla westernkulturen också.
Här är ett inlägg som jag skrev förr, med lite frågor om AZ :)

Är du & CJ lika gamla?
Yes we are. Båda vi är 18, födda 91.

Jag hoppas ni blev nöjda med svaren!


Kommentarer
Postat av: Anonym

OM du nu skulle gifta dig med Christopher, skulle du då kunna flytta till USA och leva där för alltid? Man får ju greencard och sånt när man gifter sig med en amerikan ;) det är rät häftigt faktiskt, för det är jättesvårt att flytta till USA bara sådär liksom.

2009-12-29 @ 00:28:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Syns ej)

URL:

Kommentar:

Trackback