Heheh

Direktöversättning, don't you love it?! Mitt mission var att få CJ ekologisk, inte organisk som en läsare så snällt påpekade. Haha. Det blir fel när det går fort. Nu ska jag iväg till skolan snart. Jag är så trött. Vi var uppe och tittade på Keeping Up With The Kardashian alldeles för länge. Over and out!

My camera is broken!

Del av campus.

Jag har fullt upp om dagarna. Jag går i skolan, kommer hem, tränar och pluggar. Psykologin är väldigt tidskrävande och det är en del tuffa termer som skall läras, men som tur är så är det intressant! Bristen på bilder beror på att min kamera i mobilen har gått sönder. Det är väldigt olämpligt då jag använder den kameran mest. Hur som helst. Jag och CJ sitter i sängen och pluggar. Jag tog CJ till Whole Foods för första gången idag och han älskade butiken. Mitt mission att göra CJ lite mer organisk har tagit fart. Han vill nu inte handla mat på Fry's och Basha's, nu vill han handla på Whole Foods för det är så fräscht. Score! Nu ska jag duscha, sedan sova. Jag ska på library lab klockan 07.30 med Brittany, något vi måste göra för vår engelska-kurs. Lite tidigt, men bra att få det ur vägen.

Vikt

Hej! Tyvärr har jag inget på papper där jag kan säga "så här mycket har jag gått ner." Jag vet att jag vid en punkt vägt 72 kilo. Det var i april 2010. Innan dess hade jag inte vägt mig på ett år så jag kan väl ha vägt mer än så. I april 2011 så vägde jag 65,5 och just nu väger jag 60 kg. Så totalt har jag gått ner minst 12 kg sedan april 2010, men mer än så kan jag inte säga.

Dock var det aldrig något mål jag satte upp. "Nu ska jag gå ner tio kilo" utan det hände under två år. Under mitt utbytesår gick jag som sagt upp en hel del. Innan jag åkte vägde jag kring 60-61 kg, så jag är ju tillbaka till den vikten idag. Men jag ser helt annorlunda ut. Jag har aldrig varit så stark som jag är nu, och inte heller så uthållig som jag är. Dessutom har jag höfter och bröst som jag definitivt inte hade innan jag åkte.

Jag vill inte att ni ska tro att man kan endast vara lycklig om man är smal och vältränad. Så är inte fallet! Jag vill inte att ni som läser ska gå ut och träna för att ni vill bli smala. Träna för att hitta en sund livsstil. Träna för att få en stark kropp - en kropp som ska orka ta er genom livet i sjuttio år till. Träna för att må bra. Träna för att ni känner att ni vill göra det.

Börja inte banta eller följa olika dieter. Ät det som du och din kropp mår bra av. Sen kan jag förstå att det kan vara lättare att hitta självförtroendet om man är nöjd med den kropp man har. Men jag hoppas ni alla vet att er vikt inte är hela världen, och det spelar ingen roll hur ni ser ut. Ni är värdiga av kärlek, vänskap och välmående vilket som.

Jag har vänner som fallit i ätstörnings-träsket och det gör så himla ont i mitt hjärta att se dem plågas. De tror att de inte är tillräckligt "fina" eller "bra" för att vara värdig någon annans uppmärksamhet eller kärlek. Men det är dem. Jag hoppas verkligen att du hittar självförtroendet du saknar och att du mår bra med dig själv - men ta för guds skull inte till "dåliga medel" för att komma dit.

Happy anniversary

Planerna för dagen som jag skrev om igår stryks. Vi kom båda på igår kväll att det är ju vår tre-årsdag idag! Så idag har vi stått ut med varandra i tre år. Fast stå ut kan jag väl inte riktigt säga. Det har ju varit trevligt. Så ikväll blir det middag! Puss

Sunday

Helgen har gått fort. Nu ligger både jag och CJ i sängen och pluggar. Vi var hem till Zee idag och hälsade på hennes bäbisar som blivit så stora! Vi blev dessutom ditbjudna till Labor day för en Texan BBQ. Zee:s föräldrar är mexikaner i grund och botten men har bott i Texas den största delen av sitt liv. Det kan bli riktigt god mat med andra ord! Nu ska jag fortsätta med läsandet - i morgon blir det skolan mellan 8.30-13.15, sedan hänga på brottarträning med CJ och sedan gym. Hoppas ni haft en trevlig helg!

Run for your life

Just nu, klockan 21.05 är temperaturen 39 plus. Det är meningen att vi ska börja jogga utomhus nästa vecka, men jag skulle inte tro det. Det blir att springa på löpbandet troligtvis september ut. Det är så fruktansvärt hett ute. Visserligen skulle vi kunna kliva upp kring 04.00 för att få en lite "kallare" temp, men som ni ser är lägsta tempen 33 C. Fortfarande relativt varmt. Jag vill så gärna jogga och jag saknar spåren i Hemlingby i Gävle. Imorgon blir det troligvis 10 km på löpbandet, ganska långtråkigt men något är bättre än inget!

Jag och CJ hade för övrigt en diskusion om vilopuls igår. Jag har hittat olika tabeller på olika sidor och vet inte riktigt vilken jag ska lita på. Hur som helst, vad ska vilopulsen ligga på för att man ska klassas att ha "god kondition"? Alltså, inte god kondition som professionell tävlingscyklare eller så, utan en normal tjej i tjugoårs-åldern. Min vilopuls ligger mellan 52 och 54 och det säger inte mycket för mig. Any ideas?

Pool

Nu ska jag lägga mig i poolen. Igår var det 46 grader varmt. Det är obehagligt. Just nu är det "nere" i 38 grader så det är åtminstone lite mer okej.

frågor frågor

Ang. lånet - Hur mycket får du som du kan använda själv asså till mat o sånt :) inte sånt som gäller skola, försäkringar och resa :)
I studiebidrag får jag 2390 kronor i månaden. Vad jag har kvar att leva på i månaden på lånet efter jag betalat skolavgift, flygbiljett, försäkringar och andra utgifter (bidrag ej inräknat i summan) så har jag kring 9000 kronor/månaden fram till december. Det ska som sagt räcka till hyra, mat, el, vatten, bilförsäkring, bensin, mobil, internet osv... alla räkningar vi kommer ha i månaden när vi bestämmer oss för att flytta ut. Just nu rör jag inte de pengarna om det inte är absolut nödvändigt (jag går inte direkt ut och shoppar för studielån-pengarna, utan det använder jag isåfall bidraget eller mina egna sparpengar till).

Vad scorade du på toefl, precis gjort den och fått ett relativt dåligt resultat, även om min engelska faktiskt är bra.
Jag gjorde paper-based test och fick 647. Max var 677. Har ingen aning om vad max-resultatet var på internetbased test.

fråga

Japp, det får man! Det beror nog lite på vilken sorts utbildning samt skola du söker. Även om du söker merkostnadslån för resa, försäkring, skolavgift osv. Jag sökte merkostnadslån för försäkring, resa och skolavgift. Sedan fick jag även studiebidrag utöver lånet. Totalt fick jag 97 000 för den här terminen och då ska det täcka allting från skola till boende till det du lever på. Men kolla CSN:s hemsida för mer info.Hej! Vad kul! Jag vet faktiskt inte hur utbudet är, men jag vet att Whole Foods har mycket varor för veganer och raw food. Produkterna som är vegan-vänliga har stickers som talar om det. Jag antar att de då måste ha en del för vegetarianer också. Så jag rekommenderar Whole Foods. Älskar det stället!

Housewife training

Jag ligger på soffan och övar på mitt hemmafrujobb. Slutade skolan 9.20 imorse, sedan dess har jag hunnit med en timme och en kvart på gymmet, en timme i poolen, att duscha, laga lunch, dammsuga och just nu tvättar jag. Går det åt skogen med college så har jag ju en lovande karriär framför mig. Eller?

I'm back, baby!

Idag, mina damer och herrar, så sprang jag fem km på 25:23. Det har jag inte gjort på över tre år. Fuck you skräpmat, I'll out run you!

Wroooom - körkort?

Jag har inte ett amerikanskt körkort, än. Jag använder mitt svenska och kompletterar med ett internationellt körkort. Det funkar i AZ i sju månader om man är student. Sedan måste man köra upp och ta ett amerikanskt körkort. Jag har också hört att det är lätt. CJ fick köra runt kvarteret, göra en vänstersväng och göra en three point turn. De brukar variera mellan en fickparkering och en three point turn.

Angående hur lång tid det tog för mig att ta körkort. Jag övningskörde första gången i mitt liv i oktober 2009. Jag tog lektioner på körskolan, ca 15 stycken totalt. Körde dock inte så mycket i december då Gävle var fullt med snö. Fortsatte med lektioner, var bortrest i stort sätt hela februari och hela april, sedan körde jag upp privat i maj 2010 och tog körkort då. Så räknar man "körmånader" så  fyra och en halv.

Första veckan av Collegeliv.

Efter en vecka har jag nu helg. Jag var lite skeptisk när jag satte min fot på campus i måndags, men idag är jag omvänd. Jag trivs och jag har träffat ett gäng härliga människor. Mitt utbytesår hjälpte mig otroligt mycket och det är skönt att ha det året i bakfickan nu när jag pluggar i USA igen.

Jag är dessutom himla glad att jag tog Engelska C i gymnasiet. Vi diskuterar just nu upplägg av uppsatser och sådana basics i engelskan, och halva klassen satte i halsen när vår professor sade att vi ska skriva en uppsats på sex sidor. Det känns skönt att veta att jag skrivit formella informativa uppsatser och rapporter samt gjort formella presentationer, det blev inte så stort "hopp" från nivån liksom. Funderar ni på att plugga i USA kan jag rekommendera att läsa Engelska C, även om det kan kännas som en tung kurs. Sedan har jag ju haft underbara engelskalärare genom alla mina år i skolan, så det kan ha hjälpt!

Rundvisningen jag var på igår var dessutom toppen. Engagerade elever som helhjärtat verkade dedikerade och hjälpsamma. Det kommer nog bli ett bra år. Jag är väl medveten om att det kommer bli jobbigt med kurser och inlämningar, men nu är jag motiverad. Det kommer bli ett bra år.

Student orientation

Nyvaken hungrig tjej. Vaknade för en kvart sedan och inser att jag måste åka till skolan för jag ska på studient orientation. Hade råkat "nap:at" i två timmar... hehe. Inser sedan att jag inte komma få käka middag förrän klockan 20.00 ikväll så jag har smällt i mig en powerbarn och massa körsbär. Nu måste jag väcka CJ så vi hinner till skolan och slipper den värsta trafiken. Puss!

Trailer/RV parks

Idag promenerade jag till CJ:s mormor för att låna hennes bil. Hon bor i en trailer-park, eller en RV-park som det även kallas. CJ:s mormor bor i ett stort mobile home, det finns två badrum, tre sovrum och så har hon ett stort förråd, kök och vardagsrum. Inuti ser det inte ut som en trailer, och det passar henne bra då det är förmånligt och hon begöver inte sköta om underhållet.

Nu till mitt syfte. På bilden ser ni inte, men vid dessa trailers så står det splittnya bilar! Det är Mustanger från 2010, stora Pick-up trucks, nya SUV:s osv. Bilarna är garanterat värderade högre än huset. Man ser ofta familjer med småbarn och större barn som växer upp så här. För mig känns det som att jag skulle hellre ha en lite äldre bil, men bo i ett lite "finare" område - i ett "riktigt" hus. Jag säger inte att barn som växer upp här inte får en bra uppväxt - absolut inte. Men jag förstår inte resonemanget med att ha de senate bilarna när man knappt har råd att bo?

Ni andra svenskar i USA, hur uppfattar ni det? I Phoenix är det otroligt vanligt med RV-parks. Den här ligger bara några minuter ifrån där vi bor, där husen är värda kring miljonen, sedan nedanför gatan ligger en trailorpark. Syns klasskillnaderna lika mycket där ni är?

Eehhh...

Gammal bild.
Nu sitter jag i bilbioteket på campus. Har håltimme mellan 9.20 till 12.00, så jag har betat av engelska-läxan och psykologiläxan. CJ har engelska men slutar om några minuter så jag ska gå och möta upp honom. Men först ska jag ta en tur till the bookstore för att inhandla en kalender och titta vad de har för roligt där. Puss!

How do you work it out?

Jag har lagt upp mina kurser så jag inte slutar senare än 13.15 någon dag. Då har jag tid att åka till gymmet direkt efter skolan. Är där ca en timme, så då har jag tid att plugga på eftermiddagen/kvällen. I gymnasiet när jag inte hade lika mycket kontroll på schemat så försökte jag få in träningen direkt efter skolan - går du på gym har du ju heller inga tider att "passa" som du har om du går på pass, exempelvis.

Sedan prioriterar jag träningen. När jag tränar vet jag att jag mår bättre om jag har lättare för att fokusera på att plugga. Sen är det väl klart att har jag ett jättestort prov så väljer jag såklart att plugga framför att svettas en timme på gymmet.

Hur många kcal jag bränner på gymmet vet jag inte till hundra. Det står exempelvis på löpbandet hur mycket man förbränner men jag vet ärligt inte för jag brukar inte lägga det på minnet. Men min PT sade att vi snittar kanske runt 500 i en halvtimmes träningssession. Om det är sant vet jag inte? Då är det mest vikter och resistance training, inte så mycket kondition. Sedan beror det ju på hur länge jag springer och på vilket hastighet när jag joggar. Kan tyvärr inte ge dig ett ärligt svar på den frågan, tyvärr. Jag skulle tippa på att jag får i mig kring 1500 (give or take) kcal per dag genom maten dock.

Victoria's Secret

Det beror lite på vilken kollektion du väljer ur, samt vad du vill ha såklart. Men BH:ar ligger väl mellan 30-60 dollar kanske? Trosor ligger väl mellan 10-12 dollar kanske. De brukar ha 3 för 30 dollar eller 5 för 25 dollar beroende på kollektionen. Men kika in på deras hemsida för bättre information.

Min dag i bilder

Jag köpte kurslitteratur som kostade skjortan.
Jag körde bil i USA för första gången. Det är annorlunda att köra i ett annat land! Fick låna CJ:s mormors pick-up. Den kom tillbaka hel, det gjorde vi också.
Sedan stack jag till gymmet för ett jobbigt pass. Mage, rygg och kondition. Körde slut på mig själv och är just nu så trött så ögonen faller ihop. Allt som allt var det en bra dag. College campuset är jättefint och min matte-klass verkar vara fylld med en hel del roliga människor. Det enda minustet var min frustration på språkbarriären mellan mig och matten... men, en dag i taget så kommer det gå bra. Det gäller att härda ut. Nu ska jag sova, är helt slut. Puss!

Math for retards, and I'm in it.

Som jag nämnde tidigare så testade jag inte bra i matte-delen för placering. Jag har inget problem med siffrorna, men termerna! Jag föstår inte vad de menar när det står hur man ska lösa problemet. I vilken form vill de ha svaren, hur vill de att jag löser ekvationerna?

Idag var det min första mattelektion. Jag valde att börja om från scratch. Basic matte. Jag tänkte att jag lär mig allt från början, på engelska. Hur de löser ekvationer osv... Visst blir det mycket mer matte än jag tänkt, men det kan vara lika bra att börja på nytt och verkligen ha koll. Slippa stressa igenom svårare kurser.

Vi fick läxa som jag gjorde ikväll. Det var ett skämt. Alltså, högstadiematte. Jag har grinat mig igenom hela matteläxan för jag känner mig så otroligt dum! Jag har läst Matte D. Trigonometri. Men kan inte ett jävla smack på engelska. Så frustrerande. Läxan gick bra, men det är faktumet att jag måste börja om som är så jobbigt. Jag vill hellre läsa lätt matte och verkligen få koll på termerna och hur de löser problem och så i USA, men det är så himla jobbigt att ta ett så stort kliv tillbaka.

Där satt jag och grinade och CJ tror att jag inte förstår. Jag förstår precis vad jag ska göra, om någon förklarar i simpla termer hur man löser problemet. Inte med deras konstiga ord. Ugh. Just då ville jag bara att mamma skulle vara här så jag kunde gråta en skvätt. Eller två.

Men det kommer alltid finnas motgånar. För övrigt var min dag toppen. Min matte-klass är schysst och läraren är så himla gullig. Men, det tar emot att behöva börja om för jag inte förstår språket.

Första dagen!

Local time - 19.48

Första dagen gick kanon! Dagen började med English 101. CJ skjutsade mig till skolan (har fortfarande ingen bil, argh!) och gick med mig till min första lektion. Klassen är ungefär 30 pers stor skulle jag tro. Vi fick presentera oss inför klassen och professorn genom att berätta vårt namn, major och ett roligt fakta om sig själv. Jag valde såklart "jag flyttade hit för två veckor sedan från Sverige." Och då kom de hundra frågorna. Fick beröm av min engelskaprofessor för min engelska. Score!

Andra lektionen var Psykologi. Dock hade jag ett hål på två timmar så jag hängde i biblioteket med CJ och Joe, sedan kom Kayla förbi (som jag gick i HS med). Vår psykologiprofessor, Dr. Smith, är häftig - hon har jobbat med serievåldtäktsmän, mördare och massa läskigt folk. Hon snackar med den grövsta North Carolina-dialekten jag någonsin hört. Men hon verkar väldigt bra på det hon gör. Klassen var väldigt pratsam, väldigt många sociala människor så det var kul. Satt brevid två superschyssta tjejer så den kursen kommer nog bli väldigt intressant.

Imorgon är det dags för matte, sedan måste jag åka och inhandla alla böcker för kurserna. Kommer nog svida i plånboken. Nåja.

First day of College!

Här sitter jag och hinkar kaffe, är inte så nervös jag skulle kunna vara men nervös är jag allt! Vet även att Louise är på high school nu för sin första dag. Kika in där och lämna en kommentar. Jag vet hur läskigt det var! Önska mig lycka till, vi hörs ikväll. Jag kommer hem sent för jag ska träffa mördar PT:n efter skolan. Puss!

Nervös chica - check!!

Imorgon är det första dagen på college. Jag är supernervös. Jag har först engelska, sedan psykologi. Jag klarade ju av att skaffa vänner på high school, men college känns så himla ambitiöst på något sätt... haha! Nåja, wish me luck!

Matvanor i det stora amerikatt.

Hur mina matvanor är i USA nu är ungefär lika som de var i Sverige innan jag åkte. Jag kan visa hur idag sett/kommer se ut.

Frukost: Två fullkornsknäckebröd med ägg och kaviar på och en liten skål med mjölk och granola.
Lunch: fullkornswrap med tonfisk, sallad, tomat och paprika.
Middag: köttbullar, lite fullkornspasta och sallad.

Jag äter alltid minst tre mål om dagen. Sedan om jag blir hungrig mellan frukost och lunch eller lunch och middag så brukar jag ta lite yoghurt, några mandlar eller nötter, en cheese-stick eller lite bär (körsbär, jordgubbar, hallon, blåbär). Något av det i alla fall.

Till frukost brukar jag variera mellan naturell yoghurt med bär, äggröra på mjölk och grädde och fullkornsknäckebröd.  Till lunch brukar jag käka wraps, sallader eller en en matig smörgås. Middagen blir ofta något typ av kött och sallad eller andra grönsaker. Nu på senaste tid har det blivit mycket green beans.

I USA kan det vara lite svårt att hitta "whole" products - alltså yoghurt med naturlig fetthalt osv... amerikanarna gillar att allting är "fat free" eller "non fat". Visst är det bra om man inte vill äta fett, men jag föredrar att äta naturliga fetter. Jag blir inte mätt på en non-fat yoghurt med socker i - jag vill ha naturlig yoghurt som inte är smaksatt. Jag blir inte mätt när jag gör äggröra på "non-fat" mjölk. Vi behöver bra fetter!

Jag försöker även äta fullkornsprodukter när jag äter bröd, pasta, musli och andra kolhydrater. Är man i USA kan jag rekommendera butikerna Whole Foods Market och Sunflower market. Där har dem det mesta av naturliga produkter och bra bröd osv... Jag försöker ha koll på hur mycket socker som är i det jag äter, för jag vill ta in så lite socker som möjligt. I USA har de nämligen en tendens att ha socker i en himla massa saker! Brödet brukar jag kolla, även om det är fullkornsbröd så lyckas amerikanarna slänga i en hel del socker eller honung i det.

För ett tag sedan körde jag kolhydratfritt. Alltså, inget pasta, ris, potatis, bröd, socker osv... men jag kände att det inte riktigt funkade för mig. Det fungerade ett tag men jag kände att jag behövde lite mer kolhydrater. Så jag har lagt till fullkornsknäckebröd, lite fullkornspasta och fullkornsmusli. Jag äter dock inte så mycket frukt.

Jag försöker dricka mest vatten, men nu på sistone har det blivit en del diet coke. Jag försöker dra ner till max en burk om dagen. Sedan har jag druckit en del Vitamin Water Zero, inget socker men säkerligen en del artificiella tillsatser. Jag vet att man inte ska dricka light-läsk och drycker med varken socker eller artificiella sockersubstitut. Men någon last har vi alla. Eller? Men i Arizona är det speciellt viktigt att man får i sig tillräckligt med vatten, så det jobbar jag på! Sedan dricker jag även kaffe.

Sedan ser ni säkerligen att jag postar bilder på munkar eller godis på bloggen - och självklart äter jag det ibland! Jag brukar ha en dag i veckan då jag äter godis eller glass osv. Nu under semestern har jag ätit en munk till frukost eller pizza till middag - men man måste även äta det som är gott, det man vill ha. Man kan inte slaviskt följa dieter! Jag ser det så här: så länge jag tränar, äter och mår bra så är jag nöjd!

Homesickness, I f-d you today.

En himla svettig brud på gymmet idag. Älskar bröst-svetten speciellt mycket. Och håret som klibbar. Jag var som sagt lite nere idag, kände mig lite anti-amerikatt och saknade mamma så jag bestämde mig för att springa på löpbandet på gymmet. En fot framför den andra - jogging rensar mina tankar. 6,3 miles senare klev jag av och var på bra humör. Älskar förresten miles, känns inte lika jobbigt... hehe! Till slut blev det i alla fall 10,1 km. Därav svetten.

Home is where the heart is

Idag är det tre år sedan jag satt min fot i Phoenix första gången. Ungefär fem minuter tog det innan jag blev kär i den här staden.

Idag vinkade jag av mamma som åker hem till Sverige. Efter det gick dagen söderut. Var mest ledsen och nere hela dagen. Jag vet att jag kommer klara mig bra här - men det är jobbigt! Det är jobbigt att tackla alla svårigheter och hinder ensam, men det går! Så klart har jag ju CJ vid min sida. Vad skulle jag göra utan honom?

Som ni vet så bor vi fortfarande hemma hos CJ:s mamma Cindy, och visst är det billigare för oss. Men vi vill så gärna flytta ut på en gång! Jag har bloggat om det förut men känner att det är för personligt - dessutom vill jag inte tala illa om någon annan på ett annat språk. Men jag har väldigt svårt för min fd. värdmamma vid tillfällen, och våra tankesätt och vår syn på livet är så olika de kan bli.

Oundvikligen blir det jobbigt att bo med någon som har en helt annan syn på saker än vad du själv har. Vi kommer från två helt olika världar och det är frustrerande. Jag känner att jag flyttat hemifrån för att flytta in till någon annans regler, där jag känner mig som sexton år igen.

Det är dags att gå vidare. Det kommer bli tight med pengar då vi båda lever på studielån samt det CJ får i lön från jobbet. Men kanske är det det som vi behöver? Att stå på egna ben och skapa vårt egna hem, vårt egna gemensamma liv.

Vi har i alla fall gjort lite research på olika lägenheter i området och hittat en som faller oss i smaken, både i område och budget. Nu skall det bara diskuteras, räknas lite mer och vänta på att CJ:s studielån samt bidrag blir godkänt.

Dust storm

En sandstorm drog in över Phoenix igår.
Dark skies.
Så här ser det ut när det blåser sand.
Och så här ser jag ut när det blåser. Valde fel tröja, den blåste liksom uppåt.

Visa ord

Min PT säger efter varje appointment "tänk på kosten - ät regelbundet!" Så kära Taylor, PT:n from hell, imorse när jag åt frukost tänkte jag på kosten. Fan vad gott det är, är precis vad jag tänkte! Om ni inte ser så är det en munk av dess godaste slag.

Fina fina kommentarer

Jag har precis läst igenom alla era fina kommentarer som ramlat in under dagen. Jag ska försöka svara på era frågor så fort jag kan, men just nu hinner jag inte. Men tack för era kommentarer och "nomineringar" till blogg.se.

Nu ska jag fixa iordning mig lite, sedan ska vi ut och äta ikväll. Det blir jag, mamma, CJ, Cindy och Big Joe. På menyn står mexikanskt, så vi får se vart det bär av.

Bloggar - Svensk/Amerikanska!

För någon månad sedan skrev jag om en del bloggar jag läser. Tänkte att det är dags nu igen då jag hittat några nya som jag börjat följa!

Eleonor i Nashville, TN
Nadja i Hawaii
Linnéa i Denver, CO
Ellen i East Bay, CA
Johanna i Connectiut

The most stupid thing you can do in Arizona?

Det dummaste du kan göra i Arizona är att träna i värmen. Det finns alltid några idioter som "hikear" Camelback Mountain i 120 F och kollapsar av värmeslag så helikoptrar får hämta dem. Min poäng är: Arizona är varmt under sommaren, är man inte van att träna i värmen så ska man definitivt inte göra det.

Idag bestämde jag mig för att testa hur jag hanterar värme och träning. Jag sprang fem km på gymmet men jag tänkte att springa till North Canyon som ligger 1,5 km borde jag ju klara. Not. Visserligen var det "bara" +43 C ute men jävlar i skogen vad varmt det var. Typ som att man andas men inte får luft. Vad lärde jag mig? Ta bilen nästa gång, jogga kan jag göra på gymmets löpband...
Lite irriterad efter min joggingtur... facebook får ut för det, som vanligt.
Bilden gör det inte rättvisa men det såg ut som jag duschat. Överallt. Det bara rann.
Så jag stannade och tog en bild istället. Everything is bigger in America.

Utlandsstudier

Okej, jag såg nyss detta på blogg.se:s förstasida. Insåg att jag inte kunde tipsa om mig själv (känns lite desperat). Så kan inte nån av er tipsa om min blogg? Hehehe. Skulle vara jättekul. (Hej desperat försök nummer två). Puss på er!

Working on my fitness

Awkward bild but we're off to LA Fitness! Ska röra lite på påkarna, sedan ska vi till detta ställe. Counterproductive? Who the hell cares - jag har semester till på måndag!

Buy two - get two free

Idag har vi inhandlat nödvändiga saker. Anteckningsblock, kalender och annat trams för skolstarten. Och så klart diet coke och underkläder! Woho!

Tuesday

Vi har legat i poolen i några timmar men nu ska vi iväg och shoppa lite. Jag måste fixa lite praktiska saker inför skolstarten, sedan använda mitt presentkort från Victoria's Secret, hehe. Min hy har förresten fått fnatt, har använt Proactive i två dagar, någon som har erfarenhet (bra/dålig) av det? Jaja, over and out!

Kulturkrockar och hemlängtan - en vecka in?

Jag har hemlängtan. En veckan in i mitt liv som collegestudent har jag hemlängtan!

Jag kan inte riktigt sätta fingret på det. Men jag känner mig ensam. Jag vet att det blir såklart bättre när jag börjar skolan och kommer in i rutiner, men just nu är jag så otroligt omotiverad. Just nu vill jag inte plugga, jag vill inte börja skolan.

Så fort jag går in i en mataffär blir jag irriterad. Jag blir irriterad för att amerikanarna inte kan skriva en simpel jävla innehållsförteckning, det ska vara serving size och massa trams. När jag är ute är jag irriterad. Hur fan klarar folk av av att gå i fula flipflop hela tiden? När jag är i klädbuktikerna blir jag irriterad. Vem fan vill sätta på sig det där?

Okej, kanske en grov överdrift. Saken är att det är läskigt. Skrämmande. Jag har precis flyttat hemifrån och det är läskigt. När jag var här på mitt utbytesår så visste jag att jag skulle hem igen. Jag hade två år kvar av gymnasiet - det var en trygghet! Nu är det min framtid, jag ska plugga för att förbereda mig för resten av mitt liv.

Det är en sådan stor omställning. Småsaker i vardagen gör denna stora omställning gigantisk. Helt plötsligt hatar jag allting och vill hem till Sverige för att det är lättare. Det är just det. Sverige är lättare. Sverige är min comfort zone.

Just nu är USA mitt hem, och det finns många fantastiska saker med detta land även om jag just nu väljer att fokusera på de dåliga sakerna. Men det tar tid att komma in i rutinerna. Det tar tid att hitta sin plats, även om jag är på ett ställe jag varit så många gånger förut.

Det kommer vara läskigt. Jag kommer vara nervös när jag går på min första lektion på college. Men alla större förändringar i livet är läskiga, det gäller att förhålla sig till dem. Det är läskigt att ha studielån som ska betalas tillbaka, det är läskigt att behöva leta nya vänner. Men det är även läskigt att vara arbetslös hemma i Sverige. För det är just det jag skulle vara om jag var hemma. Det hade inte varit en dans på rosor om jag befunnit mig i Sverige just nu.

Så nu ska jag förhålla mig till det stora läskiga livet. Jag ska lägga mig i poolen och njuta av just den här dagen, och ha i bakhuvudet att det kommer bli bättre. För det vet jag ju! Just nu är det bara lite läskigt.

Freshmen 15?

Jag har valt mina lektioner så jag har hela eftermiddagarna lediga, så jag har tid att träna efter skolan. Visst är det lättare att vara konsekvent med träningen när jag är ledig och inte har några tider att passa. Men i våras när jag hade lektioner på förmiddagarna så funkade det utmärkt att träna efter skolan. Jag vet själv att jag har lättare att hitta fokus och koncentrera mig på annat om jag får in träningen i vardagen, så förhoppningsvis blir det inget problem! Gymmet ligger så nära huset att även om jag inte har bil så skulle jag kunna jogga dit. Så jag har egentligen inte tid för ursäkter, haha! Angående maten så känner jag att jag mår så mycket bättre när jag inte äter skit. Jag har även hittat några riktigt bra mataffärer i krokarna som har bra, ekologisk och färsk mat - annat jämfört med allt fabrikerat skit som finns i de billiga mataffärerna här i USA. Så jag vet att lägger jag manken till så kan jag äta hälsosamt och ha en hälsosam livsstil även här - men det gäller att jag vill! :)

Another sunny day

Jag har blivit sjukt blond här på andra sidan pölen! Vad mer har hänt? Hade ännu en session med PT:n from hell, Taylor. Gjorde styrketest i både under och överkropp idag - är relativt skakig efter han hetsade mig att göra plankan till jag nästan gick av. Sedan en jävla massa armhävningar. Jag ville spy på honom, men det gjorde jag inte såklart. Ska tillbaka på torsdag. Jag fick en gratis session för han var tjugo min sen idag. Tack och bock(?). Fick dessutom en Swedish massage idag i en timme. The Swede got a Swedish massage. Felt good. Nu ska vi snart äta middag, och förhoppningsvis drar lite regn in över the Valley ikväll!

Personlig tränare

Gud vad skönt med en pt! hur mycket kostar en pt i usa? :)
Ja, superskönt! Jag har en plan för ett år, då jag får fyra sessioner i månaden - alltså en gång i veckan med PT. Det kostar $120 - vilket är 826 kronor. Per gång blir det då 206 kronor. Jag har fortfarande träningsvärk sedan vi tränade sist. Det blir spännande att se hur det går imorgon...

The past few days

Vi ligger vid poolen, vi har fått pedikyr, jag dricker Iced Tea från Starbucks, vi shoppar, vi tränar, vi njuter av värmen. Things are good here!

College confusion - what does it all mean?

Hej jag har längre funderat på att gå på college, börjar tvåan nu till hösten (IB programmet) och jag undrar om du kan förklara lite saker om college, tex vad det är för skillnad på alla "Degrees" och skillnaden mellan "Community college" och "University" Och om du kunde förklara termen att man "Majoring" i ett ämne.

Sen undrar jag vad som behövs för att ansöka till skolan och hur man ansöker, hur man hittar rätt skola med rätt utbildning eftersom många skolor erbjuder samma saker? Hur tidigt man bör ansöka och kanske lite om olika boende möjligheter?

Tack för en superfantastisk blogg har följt dig sedan din första dag i usa och jag önskar dig all lycka med träningen, dina relation och din utbildning.

I USA kostar det som sagt en hel del att plugga på eftergymnasial nivå, och det finns mycket att välja på. Men kortfattat så finns det Community Colleges, College och Universitet. Både stat och privatägda.

Degrees - vad menas med det?
Angående "degrees" är de precis som i Sverige baserade på nivå av studier samt år du pluggat. Det finns såklart fler än dessa, och så klart doktorand etc... men dessa är väl dem man hör mest av:

Associate's Degree - högskoleexamen
Bachelor's Degree - kandidatexamen
Masters Degree - Master

De första två åren när du läser på högre nivå är i stort sätt bara baskurser som du måste ha för att få fortsätta till din Bacherlor's. Därför väljer många att gå på ett Community College. De erbjuder endast Associate's degrees och oftast har de inget housing på campus, så som "dorms".

Ett Universitet/College erbjuder högre utbildning - men även Associate's degrees. Saken är dock att det är oftast billigare att läsa dina baskurser på ett Community College - men självfallet kan du även läsa dem på ett universitet om du vill! Så du kan välja att "transfer" till ett universitet/college efter din Associate's from ett Community College - eller så kan du gå alla fyra år (för exempel en Bachelors's) på ett universitet. Hur lång tid dina studier tar beror på studietakten och programet. Men generellt, som heltidsstuderande (12 credits), tar en Associate's två år, och en Bachelor's fyra (med din Associate's inräknad).

What are you majoring in?
"To major" betyder i vilket område du får din examen. Exempel: Psykologi, Business, Biologi, Grafisk Design, Sjukgymnastik... you name it! Min major är i Business.

Ansökningsprocessen - vad ska man välja?
Ansökningsprocessen varierar stort från skola till skola. De mer eftertraktade skolorna vill att du har ett högt GPA (Grade Point Average) - bra betyg. Ibland kan du i ansökningsprocessen behöva skriva uppsatser och gå på intervjuer, så de kan sålla bland alla sökande. Ska du söka till Universitet vill oftast att du gör SAT's som motsvarar det svenska högskoleprovet. Söker du som internationell student vill de kanske att du gör ett prov på dina engelskakunskaper.

Det finns många skolor som erbjuder samma sak och det kan vara svårt att välja. Men det beror alldeles på vad du är ute efter. Läget på skolan? Livet på Campus? Billigaste alternativet? Gör research: hur mycket kommer det kosta för dig att plugga - är du internationell student kommer du få betala mer i kursavgift för att du är "out of state resident". Dessutom kan det komma extra avgifter för att du är utländsk. Kolla upp hur boende blir. Erbjuds dorms eller måste du hitta lägenhet utanför skolan? Mycket spelar såklart in i vilken skola man väljer. Men standarden på degree's bör vara någolunda jämlik oavsett skola. Gör research angående studentlivet, sporter, aktiviteter - det finns många forum och hemsidor dedikerade till olika college/universitet.

När ska man söka?
Jag skulle rekommendera att börja med förberedelserna ett år innan du planerar att plugga. Gör din research på vad som behövs göras. Behöver du göra SAT's eller engelskaprov? Det kan vara bra att ha tid att förbereda sig istället för att stressa igenom det så fort som möjligt för att hinna med en deadline. Du kan även behöva tid för att reda ut hur du skall finansiera det hela - ska du ta lån eller kan du betala ur egen ficka? Även visumprocessen för USA kan vara tidskrävande. Behöver du letter's of recommendation från dina svenska lärare? Det kan vara bra att säga till om tidigt under året så du är förberedd. Så ta din tid på dig - dock kan det vara så att du inte kan ansöka förrän du fått dina slutbetyg från gymnasiet. Jag hade samlat och gjort allt jag behövde under året, så när jag fick mina betyg var det bara att skicka in dem - och sedan var jag antagen!

Frågor frågor

Nu hängde jag inte med alls, placement test? Är det för att du är international student? Eng 101 bör ju vara första engelska kursen på college level, om de asett att du ej skulle klara den, vad hade du isåfall tagit? Vad kommer du att plugga? Ha du bestämt nån major?
Skolan jag går på kräver att alla studenter testar i matte, writing och reading. English 101 är college-engelska, men testar du sämre än vad poängen för English 101 är så måste du ta föreberedande kurser. Så då måste du kanske ta en kurs innan du får ta English 101. De vill att du har tillräckliga kunskaper för att klara kursen liksom. Och mitt major är Business (administration and management).


Hej Emilia! Din blogg är bäst :D Tänkte fråga om när du åkte på utbytes år, när du kom tillbaka började du tredje året då eller gick du med dom som var ett år yngre om du förstår vad jag menar? :) Ha det bra!
Tack! :) Jag gick med dem som var ett år yngre, så jag började tvåan hösten efter jag kom hem.

PT:n from hell

Igår tränade jag med den amerikanska pt:n från hell, Taylor. Jag har sådan fruktansvärd träningsvärk så det inte finns! Han var väldigt motiverande dock. Fraser som "You're such a wuss, don't be a girl" får definitivt fart på mig. Benen skakade när jag satt i 90-grader vid väggen med armarna rakt ut och jobbade mot motstånd. Kläckte ut "F-ordet" och sade att jag hatade honom. Vad gör han? Skrattar. Hur som helst var det skitkul och världens bästa mamma kommer betala för mig att träna med honom en gång i veckan. Så på måndag är det dags igen!

Kurser

Igår registerade jag mig för mina klasser. Jag fick lektioner varje dag men bara på förmiddagarna, slutar inte senare än 13.00 någon dag.  Så här ser det ut just nu. Det kan ändras beroende om jag testar bättre i matte när jag omtestar.


måndag - engelska och psykologi

tisdag - matte och computer skills

onsdag - engelska och psykologi

torsdag - matte och computer skills

fredag - engeska


Jag börjar den 22:a så jag har fortfarande semester. Men det sved lite att ta fram plånboken och dra 28 200 från kontot. Men det är ett bra pris jämfört med vad man kan få betala på andra ställen. Så den här terminen har jag 12 credits, vilket är heltidsstuderande. Så på måndag ska jag tillbaka och omtesta i matten, och fixa mitt student-id!


Your questions, my answers.

Först av allt: tack för era lycka till-kommentarer, och allt annat som trillat in. Det är så kul att blogga när ni ger mig så fin respons. Tack!  Nu ska jag svara på några frågor som trillat in, både om USA och träning.


Ska bli kul o följa dig i USA då även jag ska dit om 3 veckor och plugga, men har en fråga. Hur gör du med svenska elprylar som behöver sina laddare då vägguttagen ser annorlunda ut i USA ?
Hej, vad kul - lycka till! Vad ska du plugga, och vart? Jag har en internationell adapter som man ställer in efter land. Sedan är det bara att plugga in den i väggen! Dock så kan det vara så att vissa saker inte fungerar. Min plattång använder mer ström än vad de amerikanska uttagen klarar av, så den kan jag inte använda här. Men allt annat funkar. Jag tror de säljer bra adaptrar på Clas Olsson och Teknikmagasinet.

Hej! Har du möjligtvis något kul tips att hålla formen medans man är i USA? ska nämligen dit nästa år (12/13) Kraam
Alltså, sist jag var här i ett år gick det inte så himla bra att hålla formen. Dock hade jag inte samma livsstil då som nu. Men det första är väl att vara kostmedveten. Maten här är väldigt annorlunda - fler tillsatser och mycket snabbmat. Så det kan ju vara bra att ha i bakhuvudet vad det egentligen är man äter, och hur din kropp reagerar på det. Sedan angående träning så finns det ju många sporter på high school. Det är dagliga träningar och det är ett bra sätt att röra på sig. Dock är det inte så mycket vardaglig motion - man tar bilen dit man ska. Annars finns det förhoppningsvis ett gym dit du ska och då kanske man kan gå dit :)

Så jäkla avensjuk på dig! Själv drömmer jag om att få åka på ett bytesår och plugga på college i USA.. Men har inga pengar alls till det och jag vet inte hur jag ska kunna spara heller. Har du några tips? Min släkt/familj tar det ju inte heller på så "stort allvar" (förutom pappa haha). Vilket kan göra mig lite ledsen ibland.. Fyller 16, så något jobb har jag inte heller. kram
Berättade för din familj att det verkligen är en upplevelse, och det är i utbildande syfte. Du kommer lära dig så mycket om dig själv och det är verkligen en investering! Sedan är det även en chans man bara tar en gång i livet. Det är nu eller aldrig. Berätta för dem att du verkligen vill! Hoppas du kommer iväg!

Daaamn vilken platt mage du har fått!! Har du några tips på hur man kan träna för att få platt mage? :)
Tack! Jag tror inte på punktförbränning, men det är klart att tränar du mage så får du starkare och mer definerade magmuskler. Jag gör mag-crunches, sido-situps, sneda situpsmed vikt och vanliga situps

Random Pictures


LA Fitness

Idag var jag på gymmet och registrerade mig för ett membership. Personalen var otroligt hjälpsam och jag fick en tur runt hela lokalen. De har precis renoverat för 8 miljoner dollar(!) så allting var verkligen fräscht. Det finns basketplansrum, sqaushrum, pool, bastu, juicebar och så klart alla vikter, maskiner, spinninrum och klasser. Så för 27 dollar i månaden får jag fri tillgång till allting. Dessutom fick jag en timme med PT som ett erbjudande när jag registerade - så imorgon klockan 11 ska jag träffa denne. Spännande!

Inskrivning på College

Idag åkte jag till skolan för att registrera mig. Jag fick även göra Placement tests för att de skulle kunna placera mig i rätt nivå av English (writing), reading och matte.

Jag var nån poäng ifrån full pott på reading, så det "tentade" jag av - istället för att behöva ta en readingklass så kan jag fylla den med en annan credit, typ Yoga om jag så vill. Jag fick även en hög poäng på English Writing vilket var skitkul, så det blir College English 101. Matten gick dock käpprätt åt helvete. Det var otroligt svårt, jag testade för College Calculus och trigonometri. En del kände jag igen från Matte D, men jag hade otroligt svårt med alla termer på engelska. Klickade "I don't know" på minst hälften för att jag inte förstod vad det var jag skulle göra med problemet... skittråkigt, men jag får göra om det och då går det nog bättre!

Imorgon ska jag tillbaka för att boka tid med en advisor för att få välja mina kurser, sedan fixa ett student ID och betala för kalaset. Sedan är det bara kvar att börja skolan!

My second home

Ja, men då var jag här! Allting har gått bra och jag är lite trött. Har haft fullt upp och det blir nog lika imorgon. Jag lovar att uppdatera så fort jag får tid! Imorgon ska jag till skolan för att skriva in mig, håller er uppdaterade! Puss

arlanda

Nu är vi på Arlanda. Det funkade inte at blogga igår så jag gör det nu. Detta blir sista inlägget i Sverige för nu, men vi ses i december igen! Vi hörs i USA! Puss

Crayfish

Amerikanen smakade kräftor för första gången igår. Han tyckte det var lite konstigt, och kräfthatten var inte speciellt rolig. Men en upplevelse i sig! Allt som allt var det en trevlig kväll med gott sällskap - jag kommer sakna mina vänner så mycket. Önskar att alla kunde följa med och uppleva allting med mig.

Busy day

Jag väcktes imorse klockan sju av min fina vän som behövde skjuts till akuten. Där spenderade jag hela förmiddagen, och det gör så ont i mitt hjärta att se henne i detta tillstånd. Men jag fick ju spendera min sista dag i Sverige med trevligt sällskap, så det gör absolut ingenting att vi satt i en tråkig sjukhussal.

Nu är jag färdigpackad, efter tre omsorteringar och massa sållande. Niclas var även förbi på en fika, och jag fick en fin och deliciös present som redan ligger fint i magen, hehe. Nu ska jag mysa lite med min katt i soffan, sedan blogga lite mer efter det... hehe!

Soffan soffan soffan

Här sitter jag i soffan iklädd i mjukiskläder och gör... ingenting. Orkar inte packa, orkar inte tänka. Det har varit fullt upp non stop den här veckan och det är bara två dagar kvar i Sverige, sedan åker jag! Så, nu ska jag njuta av att göra ingenting på soffan. Imorgon kommer min moster förbi, sedan blir det packa av för hela slanten.

Den 15 januari 2012

Vet ni vad för något galet jag ska göra den 15 januari? Jag ska springa ett marathon. 4,2 mil. Både jag och CJ har bestämt oss och träningen inför loppet börjar i september. Galet. Men det är bra, då har jag ett mål och motivation till att hålla formen i USA. Då jag vet från gammal erfarenhet att det kan vara svårt. Wish me luck!

Min dag i bilder

Jag började packa och kom en bra bit.
Sen stack vi iväg på en joggingtur. Det går framåt med mina pull-ups, snart så kan jag göra en hel (utan att hoppa, det är tydligen fusk att hoppa och dra upp sig. Bara för att jag kan det!) Här är ett halvdant försök.
Sedan blev det balansträning på mammas jobb.

Favorite pose?

Jag tror att Chili har hittat sin favoritpose. Han är så söt och jag kommer sakna honom så jag går sönder...

It worked out!

Jag tror att jag undermedvetet tajmade in min avresa med gymkortet. Det går ut på lördag, och jag åker på måndag! Money well spent.

Wednesday

God morgon! Idag blir en fullspäckad dag! Ska starta dagen med ett pass på gymmet med Malin, sedan lunch med  pappa och syster. Efter det, matinköp med mamma, och ikväll träffa Matilda. Puss!

Bankgaranti

Hello,
Några frågor angående bakgarantin på 19 000 USD, är kravet att det sitter detta belopp på ett konto i ditt namn eller ska det visas 6 månader tillbaka att beloppet suttit på ditt konto eller räcker CSN papper på att du har government support?
När jag ansökte så stod det i pappret att man måste ha en "financial supporter" - det kan då vara CSN eller någon annan. Jag fyllde dock i min mamma som referens (det var lättare just då med tanke på att jag inte ens kunde söka studielån än), och då ville de ha en bankgaranti där det stod att hon hade tillräckligt med pengar på ett konto. Sedan kompletterade jag med att även ha ett intyg från CSN. Så de visste att jag hade tillräckligt för att täcka kostnaderna. Men jag antar att du kan endast använda CSN om det står på intyget att du får studiemedel för $19 000. Då ska det nog inte vara något problem :) Så det beror på hur du vill visa att du finansierar dem. Betalar du ur egen ficka så ja, då ska du ha en bankgaranti! Men tar du studielån så räcker CSN-papper. Lycka till!

Oops, I forgot... sorry!

Hur tror du att ditt liv ser ut om tio år? :)
Jag tittade igenom mina kommentarer och insåg att jag glömt denna fråga i frågestunden - ber om ursäkt för det! Men om tio år är jag 29, snart 30(!)... jag hoppas att jag har bildat familj och att jag har ett bra jobb som jag trivs med. Jag vill inte säga hur jag "tror det är" - utan hellre vad jag hoppas på. Jag väljer att ta en dag i taget och inte planera så mycket inför framtiden - det är roligare att bli överraskad!

My one and my only

Mina bästa och jag. Den här veckan ägnas åt "hejdå:n" och annat. En hel del skall packas och saker skall listas ut. Idag satte jag mig ner och gjorde en budget för varje månad baserat på studielånet, och igår kollade jag igenom allt pappersarbete som måste med (försäkringar, visum-papper, vaccinationskort osv...) Men nu är det bara sex dagar kvar!

ONE WEEK

Idag är det en vecka till jag flyttar! Idag trillade studielånet in på banken. Nu: stan för några ärenden, samt middag på Church Street (?) för att fira mammas nytagna svarta bälte!