Kulturkrockar och hemlängtan - en vecka in?

Jag har hemlängtan. En veckan in i mitt liv som collegestudent har jag hemlängtan!

Jag kan inte riktigt sätta fingret på det. Men jag känner mig ensam. Jag vet att det blir såklart bättre när jag börjar skolan och kommer in i rutiner, men just nu är jag så otroligt omotiverad. Just nu vill jag inte plugga, jag vill inte börja skolan.

Så fort jag går in i en mataffär blir jag irriterad. Jag blir irriterad för att amerikanarna inte kan skriva en simpel jävla innehållsförteckning, det ska vara serving size och massa trams. När jag är ute är jag irriterad. Hur fan klarar folk av av att gå i fula flipflop hela tiden? När jag är i klädbuktikerna blir jag irriterad. Vem fan vill sätta på sig det där?

Okej, kanske en grov överdrift. Saken är att det är läskigt. Skrämmande. Jag har precis flyttat hemifrån och det är läskigt. När jag var här på mitt utbytesår så visste jag att jag skulle hem igen. Jag hade två år kvar av gymnasiet - det var en trygghet! Nu är det min framtid, jag ska plugga för att förbereda mig för resten av mitt liv.

Det är en sådan stor omställning. Småsaker i vardagen gör denna stora omställning gigantisk. Helt plötsligt hatar jag allting och vill hem till Sverige för att det är lättare. Det är just det. Sverige är lättare. Sverige är min comfort zone.

Just nu är USA mitt hem, och det finns många fantastiska saker med detta land även om jag just nu väljer att fokusera på de dåliga sakerna. Men det tar tid att komma in i rutinerna. Det tar tid att hitta sin plats, även om jag är på ett ställe jag varit så många gånger förut.

Det kommer vara läskigt. Jag kommer vara nervös när jag går på min första lektion på college. Men alla större förändringar i livet är läskiga, det gäller att förhålla sig till dem. Det är läskigt att ha studielån som ska betalas tillbaka, det är läskigt att behöva leta nya vänner. Men det är även läskigt att vara arbetslös hemma i Sverige. För det är just det jag skulle vara om jag var hemma. Det hade inte varit en dans på rosor om jag befunnit mig i Sverige just nu.

Så nu ska jag förhålla mig till det stora läskiga livet. Jag ska lägga mig i poolen och njuta av just den här dagen, och ha i bakhuvudet att det kommer bli bättre. För det vet jag ju! Just nu är det bara lite läskigt.

Kommentarer
Postat av: S

Du är enormt modig som vågar ge dig ut på detta äventyr. Och jag kan tänka mig att det krävs väldigt mycket tålamod att ordna allt det praktiska :) Sverige finns alltid kvar om du behöver det, men jag vet att du kommer att klara detta :P Jag känner inte dig, men jag har följt din blogg sen ruta ett, och det var du som öppnade mina ögon och fick mig att vela ge mig ut i världen. Detta var i 6-7 tror jag och nu ska jag börja andra året på gymnasiet och du är fortfarande en förebild :) Du verkar vara en stark kvinna, och jag avundas dig då du vågar sikta mot stjärnorna :P



Du kommer komma in i det så småningom, det skulle ju kunna vara värre. Sverige är ju bara några flygresor bort! :) // Stina

2011-08-16 @ 22:03:39
Postat av: Ninja Ister

Det är bara att genomlida det läskiga, det blir mindre läskigt då.



Du kommer att klara dig fint, det är jag övertygad om. Det är självklart att du kommer att ha stunder då du önskar dig till Sverige, till det du är van vid, till det land du har vuxit upp i. Du kommer att drabbas av hemlängtan lite då och då, men du kommer förbi det också.



Du är med din älskade CJ och ni kommer att tillsammans fixa allt så bra, det vet jag.



Jag lovar!

Postat av: Jojo

Jag har läst din blogg sedan början av ditt utbytesår. Och visst, jag känner inte dig personligen, men från det jag läst i bloggen vet jag att du kommer klara det här utan tvekan.



När du var iväg på utbytesår inspirerade du mig och din blogg var en av dem som verkligen fick mig motiverad att förverkliga min dröm. Nu är jag själv iväg på mitt livs äventyr och har redan spenderat en månad i USA som utbytesstudent. När du var iväg på ditt utbytesår såg jag dig som en förebild för du gjorde det jag drömde om att göra om ett par år. Nu är du iväg igen och studerar i USA på riktigt och du är ännu en gång en förebild för mig. Jag går IB på gymnasiet hemma i Sverige och jag är ganska säker på att jag vill studera utomlands när jag är färdig.



Så fortsätt vara stark, fortsätt vara en förebild! Jag vet att du inspirerat/inspirerar så många fler än mig. Hemlängtan är jobbigt men du tar dig igenom det. Tack för en fantastisk blogg!

2011-08-17 @ 06:14:50
URL: http://jojok.blogg.se/
Postat av: mk

Du klarar det, tro bara på dig själv och när det inte känns tillräckligt så tror vi trogna läsare ( jag iaf). Det sägs att the obsticales are there for a reason. <3

2011-08-17 @ 17:23:35
Postat av: Kollektivbarn

Jättekul att du delar med dig. Det är väldigt intressant att läsa hur allt känns ur ditt perspektiv! Kul med så lång text.

Liten tanke - skulle det inte vara en bra grej att boka en sverige-biljett till typ jul eller nåt. Då har du ändå nånting att 'hålla tag i'. att trösta med de ggr det känns tungt. Det är väldigt bra att du förstår dig själv och dina känslor (vilket syns i texten) och att du ser vilken omställning det är. det kanske behövs en resa till sverige inbokad för att du ska orka, att klippa navelsträngen en liten bit i taget, för att inte hela collegeåret ska bli en plåga.

Vad tycker/tror du själv?

Kram

2011-08-18 @ 20:37:09
URL: http://kollektivbarn.blogg.se/
Postat av: Ellen - College USA 2011

Allt kommer att gå hur bra som helst, jag är otroligt orolig över kulturkrockarna som jag vet kommer att ske. Och att jag sen vet att jag kommer att spendera nästan all tid med min pojkvän gör att jag också är lite orolig för att känna mig ensam. Men jag tror att vi båda kommer att klara det helt underbart, vi har ju våra underbara män som finns där för oss och stöttar oss :D Kram

2011-08-18 @ 21:44:20
URL: http://ellenbratt.blogspot.com/
Postat av: Sandra

Jag tycker du är otroligt stark, och jag blir verkligen inspirerad av dig.



Din blogg är en av dom bästa jag läser, just för att du känns så himla ärlig och på riktigt.



Det är klart det är jobbigt att lämna sin comfort zone, men förhoppningsvis kommer du in i allt sen!



Kämpa på tjejen, vi läsare stöttar dig! Kram på dig!

2011-08-18 @ 22:31:59
Postat av: jonathan

hej nu vet jag inte om jag frågar rätt perosn osv.. men jag har sökt runt massvis på nätet och jag hittar inget .. sökte på "GED test center sverige" och fick upp din blogg..?? antar att du har gjort GED test i sverige för att sedan söka in på college i usa? vart tog du den? hittar nämligen ingen test center alls i sverige.. maila mig om du orkar/vill hehhe tack iaf ;)

2011-10-05 @ 00:57:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Syns ej)

URL:

Kommentar:

Trackback