College confusion - what does it all mean?

Hej jag har längre funderat på att gå på college, börjar tvåan nu till hösten (IB programmet) och jag undrar om du kan förklara lite saker om college, tex vad det är för skillnad på alla "Degrees" och skillnaden mellan "Community college" och "University" Och om du kunde förklara termen att man "Majoring" i ett ämne.

Sen undrar jag vad som behövs för att ansöka till skolan och hur man ansöker, hur man hittar rätt skola med rätt utbildning eftersom många skolor erbjuder samma saker? Hur tidigt man bör ansöka och kanske lite om olika boende möjligheter?

Tack för en superfantastisk blogg har följt dig sedan din första dag i usa och jag önskar dig all lycka med träningen, dina relation och din utbildning.

I USA kostar det som sagt en hel del att plugga på eftergymnasial nivå, och det finns mycket att välja på. Men kortfattat så finns det Community Colleges, College och Universitet. Både stat och privatägda.

Degrees - vad menas med det?
Angående "degrees" är de precis som i Sverige baserade på nivå av studier samt år du pluggat. Det finns såklart fler än dessa, och så klart doktorand etc... men dessa är väl dem man hör mest av:

Associate's Degree - högskoleexamen
Bachelor's Degree - kandidatexamen
Masters Degree - Master

De första två åren när du läser på högre nivå är i stort sätt bara baskurser som du måste ha för att få fortsätta till din Bacherlor's. Därför väljer många att gå på ett Community College. De erbjuder endast Associate's degrees och oftast har de inget housing på campus, så som "dorms".

Ett Universitet/College erbjuder högre utbildning - men även Associate's degrees. Saken är dock att det är oftast billigare att läsa dina baskurser på ett Community College - men självfallet kan du även läsa dem på ett universitet om du vill! Så du kan välja att "transfer" till ett universitet/college efter din Associate's from ett Community College - eller så kan du gå alla fyra år (för exempel en Bachelors's) på ett universitet. Hur lång tid dina studier tar beror på studietakten och programet. Men generellt, som heltidsstuderande (12 credits), tar en Associate's två år, och en Bachelor's fyra (med din Associate's inräknad).

What are you majoring in?
"To major" betyder i vilket område du får din examen. Exempel: Psykologi, Business, Biologi, Grafisk Design, Sjukgymnastik... you name it! Min major är i Business.

Ansökningsprocessen - vad ska man välja?
Ansökningsprocessen varierar stort från skola till skola. De mer eftertraktade skolorna vill att du har ett högt GPA (Grade Point Average) - bra betyg. Ibland kan du i ansökningsprocessen behöva skriva uppsatser och gå på intervjuer, så de kan sålla bland alla sökande. Ska du söka till Universitet vill oftast att du gör SAT's som motsvarar det svenska högskoleprovet. Söker du som internationell student vill de kanske att du gör ett prov på dina engelskakunskaper.

Det finns många skolor som erbjuder samma sak och det kan vara svårt att välja. Men det beror alldeles på vad du är ute efter. Läget på skolan? Livet på Campus? Billigaste alternativet? Gör research: hur mycket kommer det kosta för dig att plugga - är du internationell student kommer du få betala mer i kursavgift för att du är "out of state resident". Dessutom kan det komma extra avgifter för att du är utländsk. Kolla upp hur boende blir. Erbjuds dorms eller måste du hitta lägenhet utanför skolan? Mycket spelar såklart in i vilken skola man väljer. Men standarden på degree's bör vara någolunda jämlik oavsett skola. Gör research angående studentlivet, sporter, aktiviteter - det finns många forum och hemsidor dedikerade till olika college/universitet.

När ska man söka?
Jag skulle rekommendera att börja med förberedelserna ett år innan du planerar att plugga. Gör din research på vad som behövs göras. Behöver du göra SAT's eller engelskaprov? Det kan vara bra att ha tid att förbereda sig istället för att stressa igenom det så fort som möjligt för att hinna med en deadline. Du kan även behöva tid för att reda ut hur du skall finansiera det hela - ska du ta lån eller kan du betala ur egen ficka? Även visumprocessen för USA kan vara tidskrävande. Behöver du letter's of recommendation från dina svenska lärare? Det kan vara bra att säga till om tidigt under året så du är förberedd. Så ta din tid på dig - dock kan det vara så att du inte kan ansöka förrän du fått dina slutbetyg från gymnasiet. Jag hade samlat och gjort allt jag behövde under året, så när jag fick mina betyg var det bara att skicka in dem - och sedan var jag antagen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Syns ej)

URL:

Kommentar:

Trackback