Questions - part two

Jag har länge velat åka som utbytesstudent till USA, men av en anledning kommer de inte bli så ändå… Antar jag. Så har funderat om jag ska åka nästa år ändå eller vänta tills efter studenten och gå på college. Såå, vad tycker du var roligast av att åka och gå på High School eller College??

För mig är det två helt olika upplevelser. Nu bor jag ju inte i ett dorm så jag kan inte tala för hela erfarenheten. Jag skulle nog åka på high school, tror jag. Betygen räknas inte, du kan ha kul ett år, och det är en helt annan känsla att gå på high school, tycker jag. Sedan beror nog college-upplevelsen på vilket college du går på också. Det finns säkert dem som tycker college är roligare än HS.

 

Hej, jag funderar på att åka och plugga i USA men jag kan inte bestämma mig om jag vill åka på ett utbytesår på high school eller college, vad rekommenderar du? Vilket tycker du är mest värt pengarna? :)

Jag skulle nog satsa på ett high school år.

 

Är det dyrt att ta körkort i USA? och är de vanligare med automat eller manuell?

Nej, jag tror uppkörningen kostar 20 dollar här i AZ i alla fall. Och automat är vanligast. Många kan inte köra manuell.

 

Nu när du lämnar Sverige, känns det som om du varit på semester och åker hem till ditt hemland eller ser du fortfarande USA som en semester och Sverige ditt hemland?

Jag känner mig mer hemma i Sverige, då det är där jag växt upp och spenderat den största delen av mitt liv. Dock så känns ju Phoenix hemma nu också i och med att jag har lägenhet här.

 

Är det fortfarande lika svårt att lämna familjen som när du lämnade första gången?

Jag tyckte inte det var så jobbigt första gången, då jag visste att jag skulle komma hem om tio månader. Då tyckte jag nog det var jobbigare nu, för jag vet inte när jag åker hem igen.

 

Vad har ni för planer med Ripley?

Vi ska börja med träningslektioner nästa vecka, så det är första planen. Han lyssnar ganska väl mestadels, men vi vill även ta lektioner med honom för att få full pli. Förhoppningsvis kommer han gilla att jogga med mig när han blir äldre också :) hehe.

 

Trivs du som hundägare, vad är för/nackdelar enligt dig?

Ja, jag trivs! Dock är det ovant då jag aldrig haft hund förut. Det är så roligt att se hur han litar på oss och är trygg med oss. Det är dessutom jättekul att se alla framsteg som han gör med sin träning. Och all kärlek han ger oss! Nackdelar skulle då vara att man är bunden. Måste skaffa hundvakt och sådana praktiska saker när man ska iväg, exempelvis.

 

Hur stor tror du han kommer bli?

Vi är inte riktigt säkra, då vi inte ens vet vad för raser (han är garanterat blandras av någon sort) han är. Men vi tror han kommer väga kring 70-100 lbs.

 

Är USA ett hundvänligare land än Sverige?

Nu kan jag inte tala för hur det är i Sverige då jag aldrig ägt hund hemma. Dock så är många hundägare i USA lata. Inte alla, men många. De promenerar inte sina hundar, utan de släpper ut dem på gården så de får uträtta sina behov. Jag vet många hundar som varken får fysisk eller psykisk stimulans. Det är så synd om de hundar som inte får de. De har så mycket potential och så ligger de bara hemma på golvet, liksom. Då ska man inte ha hund, tycker jag. Sedan har vi dem som sätter hundarna i bur när de åker och jobbar i åtta timmar, så hunden inte ska kissa på mattan. Usch. Men många har hundar här borta, och i Phoenix finns det bra många parker man kan ta dem till. Folk gör det bara inte.

 

Min pojkvän bor i San Diego och hade tänkt hälsa på honom till sommaren. Vet du ungefär hur dyrt det är att åka? Är det inte jättesvårt att spara ihop pengar till flygbiljetter? Hur fick du ihop pengar så du kunde åka och hälsa på CJ ofta?

Jag skulle tippa på någonstans mellan 5000-6000 kr om du är ute i god tid. Jo, det var ganska svårt. Men det var bara att inte köpa kläder eller inte gå ut på helgerna och bränna pengar. Kan låta tråkigt, men så värt det! Jag sparade varje öre jag fick, sedan fick jag även bidrag av mina föräldrar och morföräldrar!

 

Jag vill gå college, men hur går man tillväga och vad kan man göra som smartast så man slipper enooorma skulder?

Jag har skrivit i första delen hur man går till väga. Angående skulderna så vet jag inte. Sök stipendium och spara ihop pengar. Jag har studieskulder och det får man nog ta, tror jag. Man kan ju kolla på olika skolor, vad de kostar, och välja något av de billigare alternativen.

 

Om jag går college i USA och graduate, får jag då jobba där resten av livet?

Nej, du måste ha ett arbetstillstånd för att få arbeta här. Det får du inte garanterat om du tar en examen.

 

Kan inte berätta mer om hur du fick tag på ditt körkort?

1.hur många körlektioner köpte du?

Ca 15 stycken. Men jag körde inte alls mycket hemma.

 

2.klarade du alla test på en gång?

Japp, både teoriprovet och uppkörningen.

 

3.har du ett amerikanskt körkort?

Nej, men jag ska ta det i år. Har bara inte blivit av. Jag måste gå och göra teoriprovet först, men jag tar mig aldrig tiden till att göra det.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Syns ej)

URL:

Kommentar:

Trackback