Att söka till ett amerikanskt College/Universitet

Jag får flera frågor om hur ansökningsprocessen till college/universitet går till. I det här inlägget ska jag försöka ge er en sådan komplett guide som möjligt. Det är dock väldigt viktigt att veta att alla skolor inte följer en princip - det varierar mellan stat, skola och distrikt.


Välj en skola!
Jag kan tyvärr inte rekommendera skolor till er - det enda alternativet är att googla sig fram och hitta en skola som faller er i smaken. Det tar tid, men det är värt att hitta en skola som ni vill gå på och spendera pengar på. Tänk på vad ni vill ha: studentliv, omgivning, sportliv, boende på campus, boende utanför campus, storstad, småstad, internationell skola, community college eller universitet.

Studieinriktning och Degrees:
Hur många år vill du läsa, och vad vill du läsa? Vill du läsa en "major", eller vill du läsa fristående kurser? Vill du ha en Associate's Degree (AA), Bachelor's Degree (BA), Master's Degree (MA) eller Doktorera (Ph.d). Degrees är olika examen du får efter så många poäng. Ni kan googla varje degree för att se vad de står för, wikipedia har mycket information angående alla. Vill du börja på ett community college där du läser dina kurser för ett billigare pris, eller vill du börja direkt på ett universitet? På skolornas hemsida finns listor på utbildningarna som de erbjuder.

Ansökningsprocessen:
Vad skolan vill ha av dig varierar. De flesta skolor har en sida dedikerad till utländska studenter där de har information om allting som behövs. De har oftast också en mailkontakt som du kan kontakta. Du kan behöva göra TOEFL-provet, SAT's eller något annat prov på kunskaper. De behöver även dina gymnasiebetyg översatta till engelska. Vissa skolor behöver även en bankgaranti som bevis på att du kan finansiera dina studier. Detta kan du få av CSN.

Finansiering:
Många väljer att ta lån genom CSN för att finansiera utbildningen. Du lever inte det lyxigaste livet när du lever på studielån, men det räcker! Hur man går till väga för att söka lån står på hemsidan! Läs, läs, läs och se till att du har allting CSN behöver innan du skickar in ansökan för att unvika problem. Det är krävande, men de slänger inte bara ut hundra tusen till folk som vill plugga utomlands - du måste visa att du verkligen skall göra det!

Visum:
För att få plugga i USA måste du ha ett visum. Oftast, om du pluggar på college, så har du ett F1 visum. När du fått intagningspapper från skolan så fyller du i en ansökan för visum på amerikanska ambassadens hemsida. När det är klart bokar du en tid för att gå dit på intervju. Det går oftast väldigt fort, och de frågar varför du vill plugga i USA och hur du finansierar det. Intervjun är inget att vara rädd för. Blir din ansökan godkänd kommer ditt visum på posten några dagar senare. Dock kan processen kännas lite komplicerad, så ta din tid och var ute i god tid!!
Allting ni behöver veta om visum står på amerikanska ambassadens hemsida.

Det viktigaste är att vara ute i god tid. Det värsta som finns är att stressa igenom den här processen. Ska man lägga mycket pengar på en utbildning så ska det vara något man vill göra, och någonstans där man kommer trivas. Det är säkert någonting jag glömt, men jag har svarat på en hel del frågor om det här förut, och ni kan kolla kategorin "frågor och annat om USA."

Kommentarer
Postat av: Hanna

tack,tack,tack, tack! detta gjorde saker och ting klarare för mig! :)

Postat av: Anonym

Om man söker till ett högt rankat University bör ju tilläggas att det är så mycket mer än betyg och SAT scores. Ska ju helst vara en well-rounded person med ledaregenskaper, volontärarbete, varit med i olika fritidsaktiviteter etc etc

2012-02-25 @ 15:40:27
Postat av: Sandra

Det är mycket att hålla koll på verkligen. Jag är mitt uppe i processen men jag har i alla fall blivit antagen till skolan, så då är det bara det där jobbiga pappersarbetet till visumet kvar :p

2012-02-25 @ 15:48:13
URL: http://www.stoppstanna.com/sandra
Postat av: mimmi

Jag vet att dessa två frågor har du mindre kunskap i, så, jag undrar mer om dina tankar



Tror du det är någon större skillnad på undervisningen i universitet (Nu snackar vi inte ett som typ harward eller yale, då är det självklart skillnad mot community college) och college eller är den andra saker som gör att priserna skiljer?



Och vet du, på rak arm om det finns någon "film" skola i Usa som inte ligger i California... alltså en lite "billigare" typ

2012-02-25 @ 23:38:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Syns ej)

URL:

Kommentar:

Trackback