USA, Vapenlagar och Sverige.

Först och främst vill jag börja detta inlägg med att hedra alla offer i Connecticut-massakern - inga barn eller vuxna skall någonsin behöva dö på det viset de dog.
 
Connecticut-massakern har varit grunden för många konversationer i helgen. I lördags var vi hemma hos Cindy och hela familjen var där. Hela CJ:s familj har någon form av vapen hemma, och de går ofta till skjutbanan för att skjuta. Barnen i familjen vet hur man hanterar ett vapen, och de är alltid förvarade någon stans med ett lås. 
 
Jag har haft svårt att acceptera vapen i den bredd som det faktiskt är här. Arizona har ingen lag som säger att du måste ha ett tillstånd för att bära dolt vapen - är du över 21 får du bära det i väskan eller under jackan, exempelvis. CJ:s kusiner har gått kursen och fått licens, även om det inte behövs. 
 
De senaste dagarna har mina svenska vänner på facebook skrivit att USA måste ta bort alla sina vapen - något sådant här skulle inte hända i Sverige då vi inte har samma tillgång till vapen, osv. Nej, inte har vi samma tillgång till vapen. Norge har striktare lagar än USA, och en massaker hände även där.
 
Jag försvarar inte USA:s vapenlagar, men att bo här har gett mig ett annat perspektiv på samhället. Jag tycker absolut inte att privatpersoner skall ha rätten att äga automatvapen, det tycker jag vi kan lämna till militären. Dock så är USA grundat på sin konstitution och amendments; i "bill of rights" så säger the second amendment att varje person i USA har rätten att bära vapen. Det kan låta gammeldags att referera till dessa lagar - men, det är dessa lagar USA är grundat på. Och det kommer det vara svårt att ändra på.
 
Folkomröstning, föreslår många. Vissa tycker att USA skall ha en folkomröstning där folk får rösta om de skall avskaffa vapen eller inte. USA har en befolkning på tre hundra miljoner. Majoriteten av USA:s vapeninehavare är bra sådana - de förvarar sina vapen säkert, och skjuter inte främlingar i gallerior, skolor, osv. Dessa människor är dem som kommer rösta nej i en sådan folkomröstning. 
 
Jag tycker personligen att det borde vara striktare lagar - det skall vara tillstånd för att bära, man ska gå igenom kurser, alla vapen skall vara registrerade, du måste vara 21 för att bära, osv... Dock så är det upp till var stat att bestämma detta. Jag tycker även att det måste bli lättare för folket här att få hjälp för psykiska sjukdomar. Just nu är det lättare, och billigare, att gå och köpa ett vapen istället för att gå och få hjälp för det man behöver.
 
Jag har fortfarande svårt att acceptera vapen - men jag har kommit att acceptera att USA är ett helt annat samhälle än vad Sverige är. Många svenskar tycker att Sverige är det ultimata landet. Våra lagar är bäst, vårt samhälle är bäst, vår skolsystem är bäst. Sverige är bra, ja, men vi är inte bäst! Jag har själv fallit för det där - jag prisar ofta Sverige när jag är här i USA. Men, vi är inte perfekta. USA är inte perfekta. USA är ett så fruktansvärt annorlunda sammhälle jämfört med lilla Sverige. USA:s befolkning är väldigt utspridd politiskt och i andra tankebanor. Det finns inte en chans att tre hundra miljoner folk kommer någonsin enas på dessa punkter.
 
Vad jag tycker vi i Sverige kan lära av USA dock, är dess förmåga att komma ihop som människor och som ett land när de drabbas av incidenter som denna. Folk hjälps åt. Jag tycker även att vi måste acceptera att det inte riktigt går att jämföra Sverige och USA på den här punkten så som många har gjort. Visst skulle det vara det ultimata samhället att inte ha vapen, javisst! Men det kommer inte gå. Även om man tar bort vapen kommer det gå att få tillgång till dem. Droger är illegala, men folk får även tag på sådant.
 
Jag hoppas innerligt att USA kommer jobba på striktare lagar, men att ta bort vapen helt kommer inte komma på fråga i det här landet. Jag hoppas att det blir svårare för folk att ha vapen, och jag hoppas det blir lättare för folk att söka hjälp för psykiska problem. Och jag önskar att det inte tar massaker som denna för att folk skall öppna ögonen till det.

Kommentarer
Postat av: Joanna

Ja.. Striktare lagar skulle ju vara en början iaf!

2012-12-17 @ 19:18:13
Postat av: Sandra - Breakaway

Jag har också fått en annan syn på vapenlagarna efter att jag har bott här. Även om jag tycker att det är sjukt hur lätt det är att ha tillgång till vapen förstår jag varför invånarna vill det. Det handlar inte om att alla är skjutglada amerikaner som ens vill bära vapen, utan mer att de vill ha friheten att kunna gör det om de vill det eftersom grundlagen är så himla viktig, som du skriver!

Postat av: Anonym

Håller med dig helt. Jag har själv bott i USA och vet att samhället är väldigt annorlunda. Sedan som du säger att rätten att bära vapen är utskrivet i konstitution gör det väldigt svårt att ändra denna lag. Med tanke på att USA har något som heter judicial review som gör att supreme Court judges har all rätt att förbjuda lagar som är motstridiga mot konstitutionen, därför är det väldigt svårt att ändra dessa lagar i konstitutionen. Såklart tycker jag att det ska vara striktare lagar på vapen i USA men eftersom det är ett mycket större land i Sverige och samhället är så mycket annorlunda så har många människor i USA vapen för att skydda sig om något skulle hända. Men som sagt striktare vapenlagar skulle vara bra.


Svar: Precis! Och i många av de konservativa staterna så håller man ju väldigt hårt till konstitutionen, jag vet att här i AZ tog de bort licensen för att carry concealed för de stred mot AZ:s konstitution.
Jag hade svårt att acceptera min killes vapen, men jag har inset att det är jag som måste ändra på mig - om vi har skjutvapen hemma måste jag lära mig att handskas med dem, ifall någonting händer. Det är ju en stor omställning när man kommer från lilla Sverige.
emilia

2012-12-18 @ 10:18:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Syns ej)

URL:

Kommentar:

Trackback