Visum, körkort, green card och USA

Jag tänkte ta upp den här frågan här eftersom den kommer med ganska jämna mellanrum i kommentarerna!
 
Hej Emilia! Jag älskar din blogg och jag har följt dig länge! :D Jag var också utbytesstudent i usa, fast i charlotte N.C år 2009. Nu går jag sista året på gymnasiet och vill så gärna flytta tillbaka! Men hur fungerar det med Green card, körkort, lägenhet och jobb, hur mycket kostar allt? :/ och är det svårt att skaffa körkort? :) Jag har inget här i Sverige för det är så dyrt! :/ Ha det bäst!!! :D

Först och främst måste du välja vad det är du ska göra här - plugga eller jobba? Ska du plugga måste du ansöka om ett studentvisum, ska du jobba måste du ansöka om ett jobbvisum. Du får jobba på skolan du går på om du har studentvisum, men ingen annan stans. Jobbvisum är inte helt lätt att få - jag kan dock inte svara på hur processen går till då jag inte vet. Green card får du om du gifter dig med en amerikan, eller emigrerar på annat vis. 
 
Hur mycket saker och ting kostar beror så klart på var du väljer att bosätta dig. Vi betalar med hyra, vatten och hundavgift ca 700 dollar i månaden för vår lägenhet; det är en liten tvåa. Sedan kan man så klart bo på campus om man pluggar på ett universitet eller college. 
 
Angående körkort så är det nog bäst om man kan skaffa ett sådant så fort som möjligt. Vad det kostar variera från stat till stat, men mitt teoriprov kostade 7 dollar, och min uppkörning 10 dollar. Så det var väldigt billigt. Det var inte heller svårt att ta - men jag hade haft svenskt körkort i två år innan också. Bor du i en stor stad kanske körkort inte är så viktigt, men i Phoenix är det viktigt - vår infrastruktur är inte den bästa.

Kommentarer
Postat av: Madeleine

Bra inlägg.
Vi har precis skickat in de första dokumenten och vi ansöker om ett CR-1 Visa som är det samma som K3 visum eller nåt i den stilen.
Mycket papper återstår att fylla i, men vi har börjat lite smått, så nu återstår den låååånga väntan...

Svar: Åh, det låter så trist! Jag vet hur jobbigt jag tyckte det var att ansöka om studentvisum - och som jag förstår det är det ingenting i jämförelse med visumet man söker när man gifter sig osv... jag bävar mig redan inför när jag och min amerikan gifter oss i framtiden; pappersarbetet låter inte lockande alls. Och komplicerat!
emilia

Postat av: Anonym

Vad kostar en termin på skolan du går? Hur många terminer ska du gå?

Svar: Ca 33 000 per termin. Jag ska åtminstone läsa två terminer till (denna höst och kommande vår).
emilia

2012-08-15 @ 20:09:36
Postat av: Johanna

Det ar synd att det ska vara sa komplicerat att kunna komma hit och bara leva. Tankte pa det...Om du och CJ bestammer er for att gifta er sa smaning om sa rekomenderar jag er att gora det under tiden du redan ar har i USA. Gor hela processen lite smidigare, tar inte alls sa lang tid och da far du dessutom vara tillsammans med CJ under processen, plus att du far jobba..;) Fick mitt greencard forra aret och det tog 3man fran och med att vi skickat in alla papper tills jag hade mitt GC i handen...:)

Svar: OMG! Jag har så många frågor till dig om det här, kan jag lägga till dig på facebook? Jag trodde inte det gick att gifta sig när jag var här - jag trodde jag var tvungen att åka hem! Åh, hoppet du givit mig!
emilia

2012-08-15 @ 20:32:58
URL: http://loppansworld.blogg.se
Postat av: Anonym

Hej!

Hur har du planerat att betala tillbaka i lån? blir ju ganska mycket att betala tillbaka, har du några som helst planer på att flytta hem till Sverige igen?

Svar: Ja, jag ska betala tillbaka mina studielång. Många svenskar betalar av sina lån i över tjugo år, så det är inget ovanligt. Jag vet inte vad vi kommer göra i framtiden, så jag kan inte riktigt svara på den frågan :)
emilia

2012-08-15 @ 21:42:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Syns ej)

URL:

Kommentar:

Trackback